nieuws

We mogen weer!!! Partytime met VroegZat lees meer

60
Speurtocht, boekbinder en leesplankjes in bibliotheek
08.09.2021

Op zaterdag 11 september doet de Bibliotheek Ulft in het Portiersgebouw mee aan de Open Monumentendag 2021.

Het thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Rondom dit thema is er in de bibliotheek van alles te beleven. En niet alleen op deze dag, maar ook daarna.

Tijdens de Open Monumentendag in de Bibliotheek Ulft is er onder andere een boekbinder en een speurtocht voor kinderen.
Er wordt voorgelezen uit historische jeugdboeken en er draait een film over de geschiedenis van het bibliotheekwerk. Wie de quizvragen bij de film goed beantwoord, maakt kans op een mooie prijs!


Leesplankjes

Ger van Wijngaarden exposeert er tot begin oktober zijn verzameling leesplankjes.
Bij het woord leesplankje, denk je al snel aan ‘Aap, noot, Mies’, maar er zijn nog meer leesplankjes ontwikkeld. Ger van Wijngaarden verzamelt ze al dertig jaar. Leesplankjes hebben niet alleen bijbehorende letters, er zit ook een lesmethode aan vast.

Van Wijngaarden beperkt zich ook alleen tot leesplankjes die écht in het onderwijs zijn gebruikt. Voor een meisje uit groep 3 of 4 van de basisschool waar hij werkt, maakte hij echter een uitzondering: ze had er speciaal een voor hem gemaakt, toen ze hoorde dat hij leesplankjes verzamelt. Behalve dat Ger van Wijngaarden het verzamelen van de plankjes met toebehoren erg leuk en interessant vindt, verzamelt hij het ook omdat het om cultureel erfgoed gaat dat bewaard moet blijven voor het nageslacht.

De Bibliotheek Ulft is op zaterdag 11 september geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De expositie van Ger van Wijngaarden is tot begin oktober te bewonderen gedurende de openingstijden van de bibliotheek.

Kijk voor meer informatie op www.achterhoeksepoort.nl.