Achterhoek Kookt uitgesteld tot oktober
08.06.2022

Achterhoek Kookt: voor iedereen die koken en horeca heerlijk vindt. Van thuiskok tot aankomend horeca-professional tot gastvrouw tot sommelier. Met hart voor al het moois uit Achterhoek en Liemers.

Op dinsdag 28 juni wordt dit evenement voor het eerst gehouden op het DRU Industriepark. Van 10.30 tot 18.00 uur bruist het op het hele park van de activiteiten. Workshops, masterclasses, competities en uiteraard veel proeven van al het lekkers dat de Achterhoek en de Liemers te bieden heeft. Er is onder andere een saladbar, een kaasproeverij en een broodcorner.

De opening wordt verzorgd door Marieke Frank (voorzitter LEADER Achterhoek) en Achterhoek Food Coördinator Maurits Steverink, die vertellen over de ambitie om van de Achterhoek een onderscheidende Foodregio te maken, met duurzaam en gezond voedsel voor bewoners en binnen- en buitenlandse bezoekers aan de regio.

Christian Weij, restauranteigenaar, kok en auteur, deelt zijn ervaringen en suggesties voor het duurzame restaurant, en verzorgt aansluitend een workshop over fermenteren, een manier om producten langer houdbaar, gezonder en lekkerder te maken.

 

Masterclasses/workshops

Om 11.00 uur starten de workshop met een korte inleiding per workshop. Wil je er meerdere volgen? Om 13.30 en 15.30 uur starten ronde 2 en 3. Per workshop zijn de kosten 15 euro, inclusief consumptie/proeverij.

 • Dutch Cuisine door Björn de Waal
 • Worst maken door Inge Vleemingh
 • Wijnbouw-wijn proeven door Leon Masselink
 • Fermenteren door Christian Weij
 • Wereld van de granen door Sietse Drion
 • Barista door Tom ten Dolle
 • Food fotografie door Dianne Vreman
 • Big Green Egg door Michèl Lambermom
 • Masterclass Proef Puur Achterhoek Bier. Door brouw-expert Onno Raspe en Smaakacademie Achterhoek.
 • De slimme keuken door Albert Ketz/Sligro

Wedstrijden

Daarnaast kun je meedoen aan wedstrijden. Als deelnemer kun je mooie prijzen winnen zoals het dikste kookboek van Nederland over de Big Green Egg. Deze battles zijn ook voor publiek leuk en gratis om te volgen.

 • 11.00 – 14.00 uur Big Green Egg: bij barbecueën denkt iedereen aan vlees, maar het kan ook prima met groenten. We koken 80/20, dus 80% plantaardig. Laat je talent maar zien met een menu voor vlees- én vegaliefhebbers. Meld je aan als team: Chef-kok of docent, met leerling.
 • 12.00 – 14.00 uur Horecatalent kok: Wie kookt het spannendste menu du marché. De Achterhoek Food boodschappen zijn gedaan, vers van het land en jij kookt er spontaan iets creatiefs mee. Voor thuiskoks en professionals (in opleiding).
 • 14.00 – 15.30 uur Horecatalent gastheer/vrouw: Wijnkennis, de ultieme kaasplank, natuurlijk beide Puur Achterhoeks en twee verschillende cocktails/mocktails maken van de aanwezige producten.
 • Doorlopend: Op Proef, de test voor iedereen. Wie herkent alle producten op tafel en scoort bij de blindproefsmaaktest.

Battle of the chefs 

Van 15.00 tot 16.00 uur is de  Battle of the chefs. Tien Puur Achterhoekse ingrediënten, met de klok op 60 minuten. Vier Achterhoekse/Liemerse chefs laten zien wat ze kunnen met onderscheidende regionale en duurzame producten.

Ten slotte wordt de winnaar bekend gemaakt voor onze oudbroodwedstrijd. Want wat doe jij met oud brood? Maak je er iets lekkers van? Bijvoorbeeld croutons, wentelteefjes, panzanella (broodsalade)... Wij zijn benieuwd wat jij van oud brood kunt maken. Stuur nu al  je vondst naar info@horecatalentachterhoek.nl. De winnaar met het leukste idee wint een prijs en kan gratis meedoen met een workshop naar keuze. 

 

Het event wordt gesponsord door Sligro, Landwinkel Smits, De Goed Gevulde en Big Green Egg en is mede mogelijk gemaakt door Stichting Food Promotie Achterhoek, Smaakacademie Achterhoek, Rabobank, SVH, Flynth, DRU Industriepark, Slow Food Achterhoek en Leader: Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling - Europa investeert in zijn platteland.

 

https://www.achterhoekkookt.nl/