IJzermuseum exposeert Gaanderense ijzerproducten
05.07.2022

In Gaanderen gemaakte producten in tijdelijke expositie bij IJzermuseum DRU Industriepark

Gaanderen was ooit groot in de productie van alledaagse ijzeren producten voor in huishoudens. Minstens vijf bedrijven waren er actief en tegen de 1000 mensen werkten er. Vulcaansoord, Pelgrim en Neerlandia waren een begrip bij bouwers, huisvrouwen en installateurs. Twee bedrijven leveren nu nog steeds gespecialiseerde producten aan de markt: Ferro techniek en Forga.

Het Nederlands IJzermuseum exposeert deze zomer (2022) in de serre van de Afbramerij op het DRU Industriepark (Ulft) tal van objecten. Die komen uit eigen bezit of zijn te leen gegeven. Allen hebben één ding gemeen: ze zijn in Gaanderen gemaakt. Uit respect voor de mannen en vrouwen die in de Gaanderense maakindustrie gewerkt hebben of nog werken staat vanaf 6 juli de serre vol met fraaie en soms ook nostalgische voorwerpen. Er is ook informatie te vinden over de geschiedenis van de ijzerindustrie in het dorp. Die industrie is zó bepalend geweest voor de ontwikkeling van Gaanderen. Er zijn filmfragmenten te zien en informatie te lezen over de werkomstandigheden. 

De expositie is t/m 1 september gratis te bezichtigen. Een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld. De expositie is continu te zien, omdat die van buitenaf te bewonderen is. Gaanderen centraal, dat moest een keer.

Foto: Gietijzeren stortbak, gemaakt bij Vulcaansoord, Gaanderen