nieuws

An offer you can't refuse lees meer

60
Energie Festival
21.01.2023

De energietransitie gaat niet zonder slag of stoot. Ook niet in de gemeente Oude IJsselstreek. "Inwoners voelen zich nog vaak gepasseerd of worden onaangenaam verrast door plannen voor grote windmolen- of zonneparken die een forse impact hebben op hun directe leefomgeving. Dat kan anders", stelt het Burgerinitiatief Energie Oude IJsselstreek, organisator van het Energie Festival dat op 4 februari plaatsvindt op het DRU Industriepark.

Rob Schuurman licht de drijfveren van het burgerinitiatief toe: “Als je alleen maar vanaf de zijlijn toekijkt dan zijn het de grote (vaak buitenlandse) projectontwikkelaars die met subsidies aan de haal gaan. En die investeerders hebben weinig oog voor de belangen van de inwoners van onze gemeente. We kunnen veel beter zélf de energie-transitie vormgeven en zo de opbrengsten van duurzame energie- initiatieven laten terugvloeien naar onze gemeenschap. Dat is de ambitie van ons burgerinitiatief. We willen zoveel mogelijk burgers, bedrijven, maar ook scholen, clubs, verenigingen én de gemeente achter die ambitie scharen. Dat doen we onder andere met het Energie Festival.”

“Het festival is in de eerste plaats vooral leuk en leerzaam”, vertelt Schuurman. “Van jong tot oud, iedereen steekt er iets van op. Je ziet, leert en ervaart dat de energietransitie juist iets is waaraan je wílt meedoen. Het festival opent met een bevlogen presentatie van meteoroloog en voormalig RTL-weerman Reinier van den Berg. Voor jongeren is er een Energie Quiz, een Escape Room, een waterstofauto en onze eigen energie professor komt langs. Ook is dit festival dé plek voor tips en adviezen om energie te besparen of duurzaam op te wekken. De laatste innovaties op het gebied van duurzame energie worden gepresenteerd en jong en oud krijgen de kans 'Het beste Energie Idee voor besparing of opwek van duurzame energie' te pitchen.”

Alle inwoners en bedrijven van de gemeente Oude IJsselstreek krijgen gratis toegang tot het festival.