nieuws

‘Zie De Kunst!’ in de startblokken lees meer

60
Kinderraad en kinderburgemeester geïnstalleerd
27.01.2023
Donderdagavond installeerde burgemeester Otwin van Dijk in de Conferentiezaal in het Portiersgebouw de eerste kindergemeenteraad en kinderburgemeester van Oude IJsselstreek.
Negen kinderen zijn lid van de kindergemeenteraad. De kinderen kozen Quinn (9 jaar) van basisschool De Klimpaal in Etten als kinderburgemeester. 
De raad bestaat uit Quinn, Bob, Laura, Sammai, Jurre, Fien, Lauren, Melle, Finn en Lucas.
 
Tijdens de installatie beloofden de kinderraadsleden en kinderburgemeester onder meer elkaar met respect te behandelen en naar elkaar te luisteren. Burgemeester Otwin van Dijk beloofde hetzelfde. Na het tekenen van het kinderrechten-manifest kreeg de kinderburgemeester de ambtsketen omgehangen. Quinn hield meteen een korte toespraak waarin hij aangaf dat hij het belangrijk vindt dat alle kinderen mee kunnen doen en dat hij zich samen met de kinderraad wil inzetten voor een fijne en schone gemeente. “Als ik kon toveren dan zou ik mijn buurt en gemeente mooi, vrolijk, vredig en beter maken door verbinding te zoeken door alle kinderen mee te kunnen laten doen, ongeacht afkomst, beperking, thuissituatie."

Quinn zal als kinderburgemeester onder andere Otwin van Dijk helpen bij het voorzitten van de vergaderingen van de kindergemeenteraad. Ook zal hij met de burgemeester en/of wethouders meegaan naar bijzondere gebeurtenissen, zoals de intocht van Sinterklaas en de herdenkingen op 4 mei en de bevrijdingsfeesten op 5 mei. De kindergemeenteraad komt dit jaar nog drie keer bij elkaar. Ze overleggen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn en die beter kunnen. Bij de pitches op 19 januari werd al duidelijk dat ze zwerfafval een belangrijk onderwerp vinden, net als inclusief spelen in de buitenruimte. Ze willen vooral dat alle kinderen, ook met een beperking, overal kunnen spelen. Zowel de kinderburgemeester als de leden van de kindergemeenteraad zijn aanspreekpunt voor andere kinderen, zodat ze de belangen van alle kinderen in Oude IJsselstreek kunnen vertegenwoordigen.
(foto: Roel Kleinpenning)