nieuws

Geniet van de Gouden Jaren: Filmklassieker 'Les uns et les autres' met Franse Lunch lees meer

60
Interview met filmwerkgroep
28.09.2023

 ARTIKEL UIT DRU MAGAZINE BEGIN SEPTEMBER 2023

Het programma voor het nieuwe filmseizoen is bekend. De werkgroepen die zich bezighouden met de samenstelling hebben weer gezorgd voor een mooie balans in genres en land van herkomst. Uiteraard staat er voor de kids ook een aantal titels geprogrammeerd en net als in het voorjaar wordt er op twee zaterdagen een filmavond gehouden in een speciale setting.

Het is elk seizoen een hele puzzel om een evenwichtig programma te agenderen, legt Laurence van de Meeberg van de filmwerkgroep uit. “Wij draaien elke veertien dagen een avondfilm en één keer per maand een jeugdfilm  in de theaterzaal.  Afgelopen filmseizoen is het gelukt om het bezoekersaantal weer op het niveau te krijgen als vóór de coronatijd. Dat geeft vertrouwen in de toekomst en geeft aan dat wij nog steeds goed gewaardeerd worden door het publiek. Heel vaak hebben we de vraag gekregen waarom er niet vaker een filmvertoning is of een herhaling van een weekfilm in het weekend. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van de theaterzaal. Wellicht echter dat in de nabije toekomst de frequentie omhoog kan gaan.. Voor 2024 gaan we kijken voor nieuwe samenwerking extern en ook intern met de theater- en poppodiumprogrammeurs.”

Spelregels

Voor de filmhuisfilms is er een programmacommissie, bestaande uit acht personen. Deze bepaalt de programmering. Van de Meeberg: “Er zijn enkele spelregels: de film moet een goede inhoud hebben, niet te heftig zijn en het geheel moet een uitgebalanceerd programma opleveren. Minstens twee mensen moeten de film zelf gezien en goedgekeurd hebben. En we kijken naar actualiteit, we checken wat andere filmhuizen vertonen. Ik hou ervan om ook altijd een Franse, Spaanse of Italiaanse film te brengen. Ten slotte zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid bij de distributeur of films van onze wensenlijst vertoond kunnen worden.”
Voor de jeugdfilms en de specials zijn er andere programmacommissies.

Specials
Naast de reguliere tweewekelijkse avondfilms op de woensdag staan er vier extra films op het programma.
In navolging van onder meer ‘Bohemian Rhapsody’ (over Freddie Mercury) en ‘Elvis’ wordt er komend seizoen opnieuw een muziekfilm vertoond: ‘Hallelujah’, over Leonard Cohen. Deze is te zien op vrijdagavond 6 oktober. “Muziekfilms doen het goed, veel vaste bezoekers weten dit genre te waarderen.”

Saturday Night Fever’ is een regelrechte klassieker. Welke 50-plusser van vandaag is er niet groot geworden met de muziekfilm uit 1977 met onder meer John Travolta? Op zaterdag 11 november is dé kans om deze klassieker nog eens op groot scherm te zien! En dat in een andere setting dan een reguliere filmavond. De tribune wordt ingeschoven en in plaats daarvan wordt een binnenterras gecreëerd. De gasten krijgen een tafeltje toegewezen, waaraan ze tijdens de film een bucket bier of andere drankjes en hapjes kunnen bestellen. 

Een andere filmspecial is op zondag 10 december als ‘Les uns et les autres’ wordt vertoond.

Bespiegelingen over de Achterhoek

Bespiegelingen over de Achterhoek’ is een documentaire die in februari 2023 in première ging. Van de Meeberg: “In andere filmtheaters was de vertoning steevast uitverkocht. Zondag 29 oktober is deze te zien in de DRU.”

Fons Rouwhorst uit Vorden maakte de film. “Waar vind je zoveel landschapselementen, een prachtig en gaaf bewaarde historie met een mooi verhaal dan in de Achterhoek? Een Achterhoek met een boeiend verleden. Met een natuur waar de kievit en de ree zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt de Achterhoek tot leven en ga je de streek nog meer waarderen.”

In twee keer 45 minuten wordt op een afwisselende manier de Achterhoek neergezet. Met veel aandacht voor landschap, de flora en fauna en afgewisseld met interviews met veel mensen, die vertellen over hun belevingen en gedachten.