Theatermakers Burger Koekoek zoeken geen cijfers of grafieken, maar echte verhalen die raken

Burger Koekoek is een theaterduo bestaande uit Cor Burger en Robbert Koekoek. Samen maken ze geëngageerd muziektheater voor alle leeftijden. Ze streven ernaar om duurzame voorstellingen te maken van het decor en de kostuums tot aan het reisgedrag van henzelf én hun bezoekers. Momenteel toert Burger Koekoek met de voorstelling ‘Hoe vind je zelf dat het gaat?’ door Nederland. Want het roer moet om, nu! Wat zeggen we anders tegen de volgende generaties, of tegen de mensen in het mondiale zuiden? Ja, we wisten wel hoe zeer het mis ging, maar wij dachten: wij kunnen wel op dezelfde manier doorgaan toch?
We stellen een paar vragen aan deze klimaatkritische theatermakers die het voor elkaar krijgen om ondanks de ernst van hun onderwerp het publiek keer op keer een gezellige theateravond te bezorgen.
In ‘Hoe vind je zelf dat het gaat?’ staat voornamelijk de klimaatcrisis centraal. Merken jullie dat je daarmee ook mensen bereikt die nog niet bewust met het klimaat bezig zijn? En wat vinden die ervan?
Koekoek: “Dat verschilt enorm: natuurlijk zitten er mensen in de zaal voor wie dit thema al heel belangrijk is. Maar aan de gesprekken achteraf merken we dat dat zeker niet voor al ons publiek geldt. En de mensen die zich nog niet zo bewust zijn van deze crisis bereiken we ook indirect, namelijk via onze bezoekers. Want de voorstelling is ondanks het serieuze thema, licht verteerbaar. We nemen goede muziek mee, er wordt gelachen (en soms gehuild), maar we vertellen vooral ook mooie verhalen. En juist die verhalen, die zullen doorverteld worden. We proberen deze crisis op een andere manier te vertellen.”
“Kijk,” zegt Burger terwijl hij op het puntje van zijn stoel gaat zitten: “75% van de Nederlanders maakt zich grote zorgen over het klimaat. Al die mensen zijn op enige wijze op zoek naar een manier om zich daartoe te verhouden. Met “Hoe vind je zelf dat het gaat?” bieden we een manier, een hint en een verhaal. En mensen die helemaal niet geloven dat er zoiets bestaat als een klimaatcrisis die gaan we natuurlijk nooit overtuigen.”
Wat is jullie visie op de klimaatcrisis? Hoe vlieg je een thema aan dat zo zwaar is? Mensen willen liever niet ongelukkig in het theater zitten toch?
Burger: “Oh wow, dat is een heel grote vraag, hahaha. Laat ik voor mijzelf spreken: de klimaatcrisis is – ondanks dat ik het meeste relevante werk erover wel gelezen heb - niet een onderwerp waarover je in oneliners kunt praten. Maar het probleem is dat dat nu juist wél heel veel gebeurt. Cijfertjes, grafieken en oneliners, dat is hoe deze crisis ons jarenlang gevoerd is. En los van het feit dat een groot deel van Nederland zich grote zorgen maakt, heeft dat in elk geval niets gedaan om ons in beweging te brengen er iets aan te doen. En elke keer opnieuw wordt het verhaal van de klimaatcrisis op dezelfde manier verteld. En elk jaar stoten we meer CO2 uit dan vorig jaar, elk jaar is het weer heter dan het jaar ervoor, en elk jaar gebruiken we meer grondstoffen. Dus met ‘Hoe vind je zelf dat het gaat’, proberen we van deze crisis een beter verhaal te maken. Het verhaal moet op een andere manier verteld worden. En onze voorstelling is een verhaal geworden waarbij we mogen lachen om ons eigen onvermogen, waarbij we mogen dansen op de veel te warme aarde en ontroerd kunnen raken van hoe mooi alles nog is.”
“Kortom,” vult Koekoek nuchter aan: “Mensen gaan dus niet ongelukkig de zaal uit.”
Kunst maak je met je hart. Hebben jullie hoop?
Burger: “In een interview met omroep HUMAN maak ik een onderscheid tussen hoop en optimisme. Er is namelijk geen enkele reden om optimistisch te zijn. Dat klinkt misschien heel duister, maar dat is het juist niet. We hebben niets aan optimisten. Een optimist vermoedt dat het goed zal komen en hoeft daarom niets te doen (of te laten). Die zit dus in dezelfde passieve modus als de pessimist. Die gelooft namelijk dat het toch niet goed zal komen, ongeacht wat die doet of laat. En met beide houdingen komen we er niet. Hoop houden betekent dat je op de eerste plaats veronderstelt dat het zin heeft wat je doet of laat, dat je actie betekenis heeft. En dan ga je iets doen, je gaat de straat op, je verandert je leefstijl, je eetpatroon, of je maakt een voorstelling over de crisis."
Burger Koekoek is op 11 april te zien in hetDRU theater. Kaarten bestel je via de site.