nieuws

Alex Ploeg: Zelfverzekerde jongen die het niet meer weet lees meer

60
Zondag 08.092019
Zondag 08.092019
toegang gratis
toegang gratis

Boekpresentatie Stillevens Achterhoek

Louise te Poele
Aanvang: 14:30
Foyer
Genre: Special

Kunstenaar Louise te Poele (geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde) maakte negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht werd geïnitieerd en begeleid door Cultuur Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Het project leverde negen kleurrijke stillevens op. De composities bevatten objecten die verwijzen naar verhalen en tradities uit het verleden maar ook naar meer actuele bijzonderheden van deze gemeenten. De objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en inwoners - brengen per gemeente het specifieke karakter en de eigen identiteit in beeld. Tegelijkertijd brengt de serie als totaal de verbeelding op gang over de samenhang van deze gemeenten: natuur, textielindustrie, oorlogsverleden, eten en drinken zijn verbindende thema’s.

De hele collectie reisde als ‘visuele samenvatting’ van de Achterhoek langs de negen gemeenten: Aalten, Berkelland, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk. Onder leiding van Jelko Arts werden ze door schoolkinderen met hun grootouders bekeken en ontrafeld. Ook werden de werken tentoongesteld op het provinciehuis in Arnhem en bij het internationale perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Ze waren onderdeel van het afscheid van de Commissaris van de Koning en ze vormden het decor toen Louise te Poele de Gelderse Cultuurprijs in ontvangst nam. Er ontstond zelfs een tiende variant: een stilleven van de Achterhoek als totaal. Een vervolgopdracht van de Achterhoek Ambassadeurs.

De kleurrijke schilderijen zijn nu vastgelegd in een boek, met begeleidende teksten van Lotte Lentes. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Hermans (Hengelo) met vormgevingsadviezen van Henk Hilferink (Zelhem).

Boekpresentatie: zondag 8 september, 15.00 uur bij de DRU Industriepark Hutteweg 24 in Ulft.

14.30 uur         Inloop
15.00 uur         Welkom door Juliëtte Hofman, interim-directeur DRU Industriepark
15.05 uur         Marcel Rözer, schrijver/journalist, gaat in gesprek met Louise te Poele
15.20 uur         Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en onder meer bekend van Project Rembrandt (NTR)
15.30                Aansluitend signeersessie en mogelijkheid om de werken ‘in het écht’ te bekijken

De stillevens en het bijbehorende educatieproject werden mogelijk gemaakt door het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Dit pact, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland, streeft naar versterking van de culturele identiteit en leefbaarheid van de Achterhoek.

Het boek ontstond op initiatief van de kunstenaar zelf in samenwerking met Cultuur Oost en Stichting Pak An.

De expositie van de 9 stillevens in de foyer van de DRU Industriepark is nog te bezichtigen tot 17 september.