nieuws

Horeca arbeiders gezocht lees meer

60
Zaal open: 13:00
Rabobankzaal - vrije zit
Aanvang: 13:15
Genre: Reguliere film, Lezing

INLEIDING THEMA

In de filmlezing en met de film gaan we in op de vraag in hoeverre je bereid bent om mee te gaan met de opvattingen en handelingen van de meerderheid of dat je er toch als individu voor kiest om je eigen weg te gaan en daarbij zelfs ‘tegen de stroom’ ingaat. Om trouw te zijn aan jezelf heb je behoorlijk veel moed en doorzettingsvermogen nodig.

Ook al omdat je bij het ‘ingaan tegen de stroom’ behoorlijk veel groepsdruk (conformisme) met vaak zelfs vijandigheid en agressie kunt ervaren. Hoewel ‘meegaan met de stroom’ een bepaalde veiligheid voor jezelf kan betekenen, betaal je voor deze keuze een hoge prijs. Als je namelijk tegen je innerlijke kern ingaat, verlies je je zelfrespect en het vermogen de mens te worden die je kunt zijn.

In de film zien we hoe hoofdpersoon Johann het aan den lijve ervaart hoe het is om ‘tegen de stroom in te gaan’.


INLEIDING FILM
Het is 1958, de tijd van het Wirtschaftswunder. Duitsland krabbelt op na de Tweede Wereldoorlog; de processen van Neurenberg en het eerste Auschwitz-proces zijn alweer bijna vergeten. Het verleden kan maar beter met rust worden gelaten, is de mening van velen. Dit denken ook de hoogste bazen op het ministerie. De geallieerden vinden eveneens dat de denazificatie is voltooid, en zelfs bondskanselier Adenauer is van mening dat dit betreurenswaardige hoofdstuk afgesloten moet worden.

Maar de jonge, rechtschapen officier van justitie Johann Radmann (Alexander Fehling), die ondanks zijn enorme ambities nog niet verder was gekomen dan verkeersdelicten, laat het er niet bij zitten. Hij is vast van plan een einde te maken aan de leugens en het zwijgen.

Land: Duitsland
Regisseur: Giulio Ricciarelli
Cast: Alexander Fehling, André Szymanski, Friederike Becht,Gert Voss
Drama
124 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Jaar: 2014

Im Labyrinth des Schweigens is het speelfilmdebuut van de Italiaans - Duitse acteur en televisieregisseur Giulio Ricciarelli. De film is zeker geen rechtbankfilm, maar houdt het midden tussen een historisch drama en een spannende thriller.

De film confronteert ons niet alleen met de ‘zwarte bladzijden’ van de mensonterende periode van WO II, maar houdt ons tevens een ‘spiegel’ voor, wanneer we ons bewust worden van de schaduwkanten van onszelf. En hierbij de vraag stellend hoe wij in deze periode zelf gehandeld zouden hebben.

Film en filmlezing inclusief pauzeconsumptie €12,75.
De film kan ook zonder inleiding en nabeschouwing bezocht worden. Aanvang 14:00 uur. Film inclusief pauzeconsumptie € 8,75 (meer informatie). 


 

 

 

KOOP TICKETS