nieuws

Reuzenei 'Project EGG' publiekstrekker tijdens nieuwe expositie in CIVON 'De Wereld van 3D printen' lees meer

60
Woensdag 20.10
Woensdag 20.10
toegang gratis
toegang gratis

Lezing 'Houtskool onmisbaar vele eeuwen'

Zaal open: 19:30
Afbramerij
Aanvang: 20:00
Genre: Lezing

Op woensdag 20 oktober a.s. is er in de Afbramerij op het DRU Industriepark een lezing met als onderwerp het belang en de productie van houtskool door de eeuwen heen. In de hoogovens / ijzergieterijen, zoals bijv. de DRU in het verleden, was houtskool de brandstof tot eind 19de eeuw. Maar ook in de middeleeuwen en prehistorie was houtskoolvuur nodig om in kleinere ovens of smeedvuren metalen te winnen of te bewerken. 

De avond wordt georganiseerd in het kader van het houtskoolproject van de werkgroep IJzeren Ring waarbij aan de overkant van de Oude IJssel bij het DRU Industriepark op traditionele manier houtskool wordt geproduceerd. Van vrijdag 15 t/m zondag 24 oktober spelen zich daar historische taferelen af. Er wordt door een Frans team kolenbranders o.l.v. Adrien Morat een zogenaamde staande meiler gebouwd. Dat is een grote hoop gestapelde stammetjes, die wordt afgedekt; na meerdere dagen gecontroleerd vuur in de meiler moet het hout veranderd zijn in houtskool. Daarnaast worden door een team archeologen met studenten kleinere zgn. kuilmeilers gebouwd als wetenschappelijk experiment. Zo hopen ze te ervaren hoe in de middeleeuwen en prehistorie houtskool werd gemaakt en wat de effecten van verschillende houtsoorten waren. 

De locatie is vrij te bezoeken, maar is bij de meilers beperkt toegankelijk. Het is een doorstroomlocatie. 

In de lezing wordt uitgebreider ingegaan op de betekenis van houtskool en op de productie lang en minder lang geleden. Wat voor plaats hadden de kolenbranders in de maatschappij vroeger? Het deel vóór de pauze wordt verzorgd door archeologe Silke Lange van onderzoeksinstituut Biax en door Janneke Zuyderwyk, archeologe bij de gemeente Apeldoorn. Het deel na de pauze wordt gepresenteerd door Peter van Toor namens het Nederlands IJzermuseum. Dan staat de 17de tot 19de eeuw centraal, toen houtskool onmisbaar was voor de hoogovens / ijzergieterijen in deze streek. Welke invloed had dat op de samenleving en op de omgeving? Wat herinnert er nog aan?

Locatie: de Afbramerij, Hutteweg 32, bij CIVON Innovatiecentrum met kern IJzermuseum.  Aanvang 20.00, inloop vanaf half 8, vrije toegang.