20.05 t/m 26.08 2022
Vrijdag 20.05 2022
toegang gratis
toegang gratis

Expositie kunstcollectief BREEKijzer

in de foyer van het portiersgebouw
Aanvang: 09:00
Foyer
Genre: Expositie

Tot en met 24 juni exposeren leden van kunstcollectief BREEKijzer hun werk in de foyer van het Portiersgebouw. De expositie is gratis te bekijken tijdens reguliere openingstijden.

Hans Sennema
Sennema exposeert zwart/wit tekeningen in inkt. De tekeningen zijn ontstaan naar aanleiding van meerkleurige houtsneden van planten en bloemen uit de tuin. De volgende stap was dat er van die houtsneden lineaire monotypes zijn gemaakt die ingeschilderd zijn met transparante acrylverf, laag over laag. Van die werken heb ik tekeningen in inkt gemaakt waarbij in de compositie de Gulden Snede steeds leidraad is geweest. Wat de volgende stap zal zijn…..

Sandra van Riet
Ik zoek altijd naar de tijdloze vorm, de oorsprong van een voorwerp dat een functie heeft, oer keramiek in de zin van levensbehoefte (eten uit een kom, drinken uit een beker). Niet overdadig maar met heldere vormen en in de menselijke maat. Het vormgeven is niet alleen het draaien of monteren. Het is een samensmelting van het vormgegeven kleilichaam, het glazuur en het vuur. Ik gebruik pure materialen en mijn glazuren maak ik van veldspaten, kwarts, klei en natuurlijke kleurstoffen, zoals ijzer, kobalt, koper, mangaan; kleur in de zuiverste vorm en assen van (ooit) levende organismen. De klei voor mijn glazuren haal ik uit de grond rond mijn dorp en soms haal ik er ook de klei voor mijn potten vandaan. En dan het vuur waaraan ik uiteindelijk, zoals alle pottenbakkers ooit, mijn schepsels moet overgeven. Tussen de 1240 en 1280°C maakt de vlam het af binnen 30 uur. 

Els Dekkers
Woont en werkt al 25 jaar in haar atelier/galerie in Terborg. De interesse om ruimte en diepte op het platte vlak te suggereren, was er al van kinds af aan. Evenals de fascinatie van kleuren en vormen, hoe deze op elkaar inwerken en een heel eigen verhaal lijken te vertellen. Wil zich niet binden aan een bepaalde stijl, maar openstaan voor nieuwe en frisse ideeën die misschien niet stroken met de huidige manier van werken. Als in een golf-beweging, heen en weer slingerend tussen abstractie en realisme, pure kracht van kleur en vorm tegenover de ondergeschiktheid van kleur en vorm aan een al dan niet herkenbaar beeld. Dekkers exposeert twee superrealistische werken: één is een schilderij van twee runderen, de andere is een serie schilderijen, ontstaan naar aanleiding van een vaas met bloemen. 

Luci Aversteeg
Luci Aversteeg van de galerie Elckerlyc exposeert haar sieraden. 

Bekijk ook