Zaterdag 30.07
Zaterdag 30.07
toegang gratis
toegang gratis

Paulius Andersson

Euregio Rijn-Waal Studentenfestival
Zaal open: 19:15
Rabobankzaal
Aanvang: 19:30
Genre: Klassiek Concert

Vrije entree, reserveren is niet nodig.

Ook dit jaar is het DRU Industriepark een van de locaties voor het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival. Deelnemers volgen gelijktijdig de parallel lopende Kawai Heinrich Neuhaus Masterclasses en kunnen het nieuw geleerde direct toetsen aan de uitvoeringspraktijk. Na het grote succes van de vorige editie, die in de regio op groot enthousiasme werd onthaald, waarbij tijdens 124 concerten in 2 weken veel publiek werd verwelkomd, hebben de organisatoren de samenwerking met de deelnemende steden en gemeenten nog verder uitgebouwd. 

Deze zomer zullen 33 jonge pianisten uit Australië, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Estland, Hongarije, IJsland, Italië, Kosovo, Letland, Litouwen, Moldavië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Rusland, Turkije en Zuid-Korea garant staan voor hoogstaande interpretaties tijdens 124 concerten in de Euregio Rijn-Waal. De pianisten zijn allen uitzonderlijk getalenteerde jongeren die aan diverse conservatoria in Europa studeren, zich voorbereiden op een auditie of een concours of zich na het afsluiten van hun studie nog verder willen bekwamen. 

De toegang tot de concerten is gratis. U wordt van harte uitgenodigd om onze concerten te bezoeken en een rechtstreekse donatie voor de pianisten te geven. Uw giften geven onze deelnemers de mogelijkheid hun cursusgeld terug te verdienen, wat voor studenten zeker niet onbelangrijk is. Alle giften na afloop van de concerten gaan volledig naar de concerterende pianisten. 

In Ulft vinden dit jaar 4 bijzondere concerten plaats, gespeeld door uitmuntende jonge pianisten. Op zaterdag 30 juli speelt Paulius Andersson (Denemarken) werken van F. Liszt.

Paulius Andersson is een Litouws-Deense concertpianist die meer dan 16 internationale concoursen in heel Europa heeft gewonnen. Paulius' meest recente prestatie is een 2e prijs op het prestigieuze S. Rachmaninov Pianoconcours in Moskou in 2020. Zijn opnames van N. Medtner's Sonate "Nachtwind" en J.S. Bach-Busoni's "Chaconne" werden uitgezonden op de Nederlandse radiozender "Conzertzender". Na het horen van zijn uitvoering van Medtner’s Nachtwind Sonate, prees de gevierde Australische pianist Geoffrey Douglas Madge Paulius om zijn ongelooflijke gevoel voor de timing en architectuur van het werk.

In 2021 nam hij N. Medtners 3e pianoconcerto op met het Litouws Nationaal Philharmonisch Orkest en in 2019 voerde hij kamermuziek uit van L. van Beethoven in de Keulse Funkhaus/WDR omroepzaal. Dit concert werd uitgezonden op WDR. In 2017 bracht hij zijn eerste cd-opname uit met werken van L. van Beethoven, F. Chopin, F. Schubert, J. Vitols en M. Ravel. Hij trad niet alleen op in de meest prestigieuze concertzalen in Litouwen, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Polen en Finland, maar werd ook regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan prestigieuze internationale festivals in Litouwen, Finland, Denemarken, Zweden, Estland, Rusland, Polen en Wit-Rusland. In 2005 werd hij gekozen om Litouwen als cultureel ambassadeur in Japan te vertegenwoordigen.

Paulius werd vanaf zijn geboorte omringd door muziek - hij komt uit een familie met vele generaties beroemde musici (zijn moeder, Aleksandra Žvirblytė, en grootmoeder, Veronika Vitaitė, zijn gevestigde pianisten en professoren, zijn grootvader, Vytautas Žvirblis, was dirigent). Op 5-jarige leeftijd begon Paulius piano en slagwerk te spelen en vanaf 7-jarige leeftijd studeerde hij aan het National M.K. Čiurlionis Art Gymnasium bij E. Miklaševskaja en prof. A. Virblytė. In 2018 rondde Paulius zijn bachelor af aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater bij prof. Z. Ibelhauptas en behaalde in juni 2021 zijn master aan de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf bij prof. Paolo Giacometti. Sinds het najaar van 2021 vervolgt hij zijn studie aan de Frost School of Music onder leiding van de beroemde Amerikaanse pianist Kevin Kenner. Paulius kreeg ook een aanbod om daar als assistent te werken.

Bekijk ook