nieuws

Ulfse Avondvierdaagse: terug van weggeweest! lees meer

60
Zaal open: 10:45
Ouhrlokaal
Aanvang: 11:00
Genre: Klassiek Concert

De kleur van meidoornbloesem op het altaar van de dorpskerk; de tragedie van een uitgestelde nachtzoen; de ontdekking van de onbegrensde mogelijkheden van de kunst: welkom in het universum van een van de meest bewonderde maar minst gelezen schrijvers uit de westerse literatuur. Marcel Proust schiep een gevoelswereld met vele dimensies. De laatste tien jaar van zijn leven sloot hij zich van de buitenwereld af om zich volledig aan zijn werk te wijden. In bed, in zijn met kurk beklede kamer, sliep hij overdag en schreef hij 's nachts over de wereld; over zijn wereld, die aan het verdwijnen was. Op 18 november 1922 stierf hij, op 51-jarige leeftijd, de laatste drukproefcorrecties nog in zijn hand.

Het Charmskwartet neemt u mee naar Prousts magische wereld, zoals die van de toverlantaarn waar de jonge Marcel avonden lang naar kon kijken, waar tijd en ruimte, geur en kleur in elkaar overvloeien en waar het meest alledaagse een onvermoede glans krijgt. De tekstfragmenten worden omlijst door muziek van Darius Milhaud, die in dezelfde tijd in Parijs werkte, en van César Franck, wiens strijkkwartet het laatste werk was dat Proust live kon beluisteren.

 

Muziek: delen uit strijkkwartetten van Darius Milhaud en César Franck

Tekst: fragmenten uit Prousts Op zoek naar de verloren tijd en uit de memoires van Céleste Albaret, Prousts huishoudster tijdens de laatste acht jaar van zijn leven

Uitvoerenden:

Charmskwartet

Arthur Ornée, viool

Alexej Pevzner, viool

Bart Peters, altviool

Inge Grevink, cello

Tekstkeuze, samenstelling en voordracht: Arthur Ornée

 

Alle leden van het Charmskwartet zijn plaatsvervangend aanvoerders in Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

 

KOOP TICKETS

Bekijk ook