Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

TAALKEUZE: NL | DE | EN

De Parkdichter no. 103

DE PARKDICHTER 98 t/m 111

Als opmaat naar het jubileum weekend van het tienjarige DRU-Industriepark 14 weken lang elke week een gedicht uit de cadavre exquis die dichtersgroep De Omsmeders realiseerde in het kader van de 20ste Kunstwandelroute Hummelo die tussen Pasen en Pinksteren dit jaar werd georganiseerd op landgoed Enghuizen.
Een cadavre exquis is een gedicht dat door meerdere dichters is geschreven, zonder dat zij op de hoogte zijn van de delen die door de anderen worden geschreven. Het cadavre exquis (Frans voor: voortreffelijk lijk) is een voorbeeld van surrealistische techniek (net als het automatisch schrijven), waarbij geprobeerd wordt kunst te maken vanuit het onbewuste.
De Omsmeder bedachten een variant waarbij men vier regels schreef. De laatste regel van het kwatrijn werd de eerste van de daaropvolgende. Zo ontstond er een carrousel van veertien bijdragen. De veertien dichters passeren de komende weken hier de revue. De strofen werden verwerkt in een kunstwerk van Jan Opdam. De Poëziecarrousel (zie foto). De regels werden gelaserd op het FabLab van CIVON/ICER. Zie filmpje hier: https://youtu.be/Yk-Lt_aLKUY

De Omsmeders bestaan dit jaar 12,5 jaar en kregen hun naam toen ze in 2007 een serie gedichten bijdroegen aan OERKRACHT> in de bundel Smeedwerk.

De Parkdichter is een rubriek onder redactie van dichter Hans Mellendijk.

De Parkdichter 103:

we moeten wennen aan talen van nieuwkomers
abracadabra hun klank, verankerd in vreemde cultuur
wij – onbekend met ontheemd – achter quasi maakbare muren
hoe vaak horen we niet bij voorkeur ons eigen verdwaasde verhaal

ankh gussinklo