nieuws

Foto-expositie 'De Beesten en de Achterhoekse motorcross' lees meer

60
Wereld van 3D printen
27.10.2021

Een reuzenei van ruim 2,5 meter hoog, vijf meter breed en 600 kilo zwaar, bestaande uit bijna 5.000 deeltjes. ‘Project EGG’ is dé publiekstrekker tijdens de expositie die in november te zien is in CIVON Innovatiecentrum. 

Het kunstwerk van Michiel van der Kley is afgelopen weken naar Ulft gebracht en daar stukje voor stukje opgebouwd. De expositie is een initiatief van het Nederlands-Duitse Leonardo Da Vinci Innovation, bekend van de tentoonstelling over de gelijknamige kunstenaar die in 2019 liefst 12.000 bezoekers naar CIVON trok.

Bijzonder

“Project EGG is een bijzonder kunstwerk, het verbindt mensen in de meest letterlijke zin van het woord”, zegt projectcoördinator John Haverdil. “Het reuzenei bestaat uit bijna 5.000 unieke deeltjes, allemaal net even anders van elkaar. De kunstenaar Michiel van der Kley heeft mensen van ‘all over the world’ opgeroepen om een onderdeel te printen met hun eigen 3D-printer en deze naar hem op te sturen. Daaraan is massaal gehoor gegeven, met als resultaat dat hij van al die onderdeeltjes het enorme ei in elkaar heeft gezet.”

Naast een geprint ‘puzzelstukje’ van iemand uit Alaska en daarnaast van iemand uit Polen kan zomaar een Ulfts onderdeel zitten. “Ja, er hebben ook Achterhoekers meegedaan aan het project”, weet Haverdil. 

Na Düsseldorf, Madrid en Milaan doet het kunstwerk in november CIVON Innovatiecentrum in Ulft aan. 

Behalve het reuzenei zijn er films te zien, zoals van de langste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld, die Van der Kley in Nijmegen heeft gemaakt”, vertelt Moniek Vroom. “Het leuke is: Michiel is hier in CIVON begonnen met het experimenteren met betonprinten, in aanloop naar deze betonnen brug in Nijmegen.”

Innovatie in de grensregio

Naast Project EGG zijn er ook andere kunstwerken te zien op gebied van 3D. “En niet alleen kunst, ook zijn er heel praktische oplossingen te zien die bedrijven uit de Achterhoek en Kreis Borken hebben bedacht met 3D-printen.” 

Doel van Leonardo Da Vinci Innovation is blijvende aandacht voor de wereld van de techniek en de regio als perspectiefvol op de kaart zetten. Vroom: “Juist omdat er zoveel innovatieve bedrijven in de regio zijn.”

Leonardo

Het combineren van creativiteit en techniek: dat is waar het Leonardo Da Vinci Innovation om te doen is. Haverdil: “Zo zijn we begonnen als werkgroep met leden uit de Achterhoek en Kreis Borken. Grensregio’s, die beide te maken hebben met uitdagingen op het gebied van de maakindustrie. We willen techniek op een andere manier laten zien, vooral ook aan de jeugd. Want techniek is hartstikke leuk en spannend. Naast de technische kant belichten we ook de creatieve kant, net zoals Leonardo Da Vinci deed. Wat dat betreft ben ik ervan overtuigd dat er in deze streek een heleboel Leonardo’s wonen en werken.”

Scholieren

De werkgroep organiseert exposities, maar doet veel meer. Het werkt samen met verschillende projectpartners zoals Achterhoek Werkt (Talententuin) en Junge Uni (Jeugduniversiteit), die verantwoordelijk zijn voor het opzetten van een Talententuin, Techniekdagen en met grote regelmaat komen scholieren naar CIVON om kennis te maken met 3D-printen. 

“We hebben hier inmiddels vijftien van zulke printers en we zijn met hulp van ouders en kinderen zelfs bezig er zelf eentje te bouwen.” 

3D-sculptuur

Om de jeugd verder te enthousiasmeren, heeft Van der Kley een nieuw project bedacht, voortbordurend op Project EGG. Schooljeugd uit de grensstreek wordt uitgenodigd mee te doen aan het bouwen aan een 3D-sculptuur. 

Moniek Vroom legt uit: “Het 3D-printproject is een activiteit die de nieuwsgierigheid en toegankelijkheid van techniek bevordert. Zo kunnen kinderen, ouders en basisscholen die aan de slag willen met 3D-printen op een laagdrempelige manier meedoen aan het Leonardo-project ‘Samen bouwen aan een 3D sculptuur’. Wat we willen bereiken is dat kinderen door het printen met een 3D-printer kennismaken met deze techniek en de werking ervan al lerend ontdekken.”

Elke deelnemer print één of meerdere onderdelen (die te vinden zijn op de website van Leonardo Da Vinci Innovation) van wat uiteindelijk een gezamenlijk sculptuur wordt. Op school en thuis kan er geprint worden en wie geen 3D-printer heeft, kan terecht bij CIVON en in Bocholt bij de Junge Uni.

Openingstijden

De expositie ‘De wereld van 3D printen’ is gedurende de maand november te zien in CIVON Innovatiecentrum, Hutteweg 32, 7071 BV Ulft. De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 27 en zondag 28 november van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Meer informatie: www.davinci-innovation.com

(op de foto: John Haverdil van Da Vinci Innovation en kunstenaar Michiel van der Kley voor Project EGG. foto: Roel Kleinpenning)