Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

TAALKEUZE: NL | DE | EN

De Parkdichter no. 86

De Parkdichter is een rubriek onder redactie van dichter Hans Mellendijk die op onverwachtse momenten een poëtisch commentaar zal posten dat betrekking heeft op een activiteit op het DRU Industriepark.

 

Bijdrage 86| Hans Mellendijk met het gedicht One small step als commentaar op

Het Festival Taalstaaltjes | vrijdag 23 en zaterdag 24 juni 2017

Taalstaaltjes is een festival voor kinderen van 4 tot 12 jaar, waarin twee dagen lang Lezen en Schrijven op een vrolijke manier centraal staat.

Paul van Loon speelt met zijn band op zaterdag 2 voorstellingen en Warboel speelt die dag voor de kleinsten een voorstelling.

In twaalf ruimtes en zalen van de DRU Cultuurfabriek krijgen basisschoolkinderen de gelegenheid om zich interactief met de taal bezig te houden: lekker lui lezen of voorgelezen worden; zelf schrijven; zelf geschreven teksten voordragen; luisteren naar teksten van anderen; muziek, rap, en poetry; plintprint, taaldruk en graffiti; info voor kinderen en ouders over boeken schrijven, boeken uitgeven en boeken kopen en tenslotte forumdiscussies voor ouders over de vraag waarom lezen belangrijk is en op welke manier dat gestimuleerd kan worden.

Het festival wordt georganiseerd door stichting Kick, voor alle basisscholen in de Oude IJsselstreek, in samenwerking met de lokale bibliotheken, boekhandel Rutgers en Hogeschool Iselinge in Doetinchem.

Het doel van het festival is ten minste 750 kinderen een gevarieerd programma te bieden dat hun interesse voor taal opwekt en direct uitnodigt actief met taal aan de slag te gaan.
Een tweede doel is ouders te ondersteunen in het nemen van een actief aandeel in het stimuleren van lezen en schrijven van hun kinderen.

De Achterhoek heeft kinderen voor wat betreft de lees- en schrijfbevordering in vergelijking met stedelijke gebieden relatief weinig te bieden. Er zijn bijna geen boekwinkels en voor gespecialiseerde kinderboekwinkels moet naar Arnhem, Nijmegen of Zutphen worden uitgeweken. Afgezien van een enkele voorleeswedstrijd in een dorp, worden in de Achterhoek nauwelijks podia geboden aan kinderen om hun schrijfwerk te presenteren en daagt de woonomgeving van de kinderen niet uit zich door middel van het geschreven woord te uiten. In deze literaire luwte wenst Taalstaaltjes een lentebries te zijn, die bij gebleken succes, elk voorjaar op zal steken.

One small step

Eerste weurde: ae ao dets.
Kae, tà dà, dò i-j dò wan.
Wiele wieter: Kroep ‘s maol
‘n end hiernòpper. Nog gin step
manges in zicht. Jao pot vor
dree op-ens, heur ik pàp-a.
‘n Hele tràe, lek ‘t wal, man!

Tommel, tommel.
Schraggel, schraggel.
Langs de boxespielen.
Langs de kastemuren.
Hampel, hampel.
Vallen en opstaon.

Weer in de zökke kommen.

Waggeleg staon. I-j dò wan.
Tunteleg steet ‘n giant
isch óndog daor. En ik liep
träöns haronder. Bli-j pot vor
dree. Ik ‘n vòlgrujde man.
Dò potwortel, wiereg kind!

Tommel, tommel.
Waggel, waggel.
Los van stool töt an stoof.
Los van stoof töt an stool.
Dröttel, dröttel.
De tied integen.
Ik nem ‘m weer bi-j de hand.

‘n Kleine trad veur ‘n kearl.
n Grote vlòg veur ‘t kind.