nieuws

Marij laat zich graag verrassen door het onvoorspelbare lees meer

60
Parkdichter 117
30.10.2020

In de periode 1908 tot 1927 bezocht de kunstenaar Jan Toorop regelmatig Ulft, hij was bevriend met Frans Deurvorst, de toenmalige directeur van de DRU. Hij kreeg in het woonhuis van de familie een atelier. Hij bezocht de ijzergieterijen en was onder de indruk van de fysieke kracht en uitstraling van de ijzergieters, die hij op zijn eigen wijze portretteerde. Meestal in zwart wit, met krachtige lijnen. ‘De felle arbeid’ van krachtige lichamen, zwoegend met de berusting van eenvoudige mensen, zwaar maar geweldig mooi, schreef Toorop in een uitleg bij zijn werk. Er zijn prille plannen voor een permanente expositie van zijn werk in het z.g. depotmuseum op het DRU-industriepark. De parkdichter fantaseert over zijn treinreizen van Ulft naar Nijmegen, via Terborg. Hij was een tijdgenoot van Piet Mondriaan en de Zelhemse schilder Herman Eduard Knaake.

Station Terborg, anno 1914


Toorop, wachtend op vertrek in de treincoupé
naar Nijmegen via Arnhem
mijmerend ziet hij daar plots, sporend als een
rechte lijn vanaf Doetinchem
richting Winterswijk; is dat niet schildervrind Piet?

Het laten bij dat idee
in alleswetend niets.

Of checken:
1. dienstregeling traject Winterswijk-Zevenaar
2. dagboek aantekeningen Jan Toorop
3. archieven Diepenbrock& Reigers Ulft
4. archieven familie Mondriaan
5. archieven Frans Deurvorst
6. enz.

Dan later in de verte schaatst Herman Eduard Knaake sierlijk
een haarscherpe handtekening onder zijn Achterhoeks landschap.

Lees ook dit artikel uit de Gelderlander.