nieuws

Valentijnsmenu voor thuis lees meer

60
DRU Industriepark zorgt voor uitvoering van project
18.12.2020

Op zaterdag 19 december wordt voor de vijfde keer het Oosterlicht ontstoken, dit jaar lichtgevender dan ooit, met liefst 24 lichtbundels.

Waar de magische lichtstralen voorgaande jaren alleen in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem te zien waren, wordt het project dit jaar met behulp van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA) uitgebreid naar negen Achterhoekse gemeenten. Het DRU Industriepark is (namens CEPA) projectleider van deze uitbreiding.

De gemeente Bronckhorst doet dit jaar voor het eerst mee. “Juist in deze decembermaand, die dit jaar zo anders dan anders is, is het belangrijk om elkaar te steunen”, legt Jeroen Glandrup uit.

Ook Doesburg sluit dit jaar aan. Roel Wildeboer, assistent conservator van Lalique Museum in Doesburg vertelt over de deelname: “Wij doen mee met Oosterlicht omdat licht en verbinding de zaken zijn die we nodig hebben in deze donkere dagen. Voor ons als museum heeft licht nog een extra betekenis vanwege de glazen kunstobjecten van René Lalique. Licht wordt als het ware opgenomen in glas. Glas heeft licht nodig om de glans, reflectie en innerlijke schittering goed tot uiting te brengen.”

Verbindend licht

Oosterlicht is een initiatief van Hans van den Hurk, waarbij in de donkere winterperiode lichtstralen worden geplaatst in de regio die met elkaar verbonden worden in de lucht: het verbindend licht. In iedere gemeente staat vanaf 19 december minstens één lichtbundel te schijnen. In totaal zullen er dit jaar 24lichtbundels aan gaan, waarvan twee zelfs over de grens in Duitsland.

Inwoners en bezoekers kunnen zich in de hele Achterhoek laten verwonderen door deze prachtige schijnsels die het Achterhoeks hemelgewelf doorkruisen. Van 19 december tot 6 januari is het Oosterlicht dagelijks te zien van 17.00-23.00 uur. Op 24, 25 en 31 december gaat het fenomeen door tot 2.00 uur ’s nachts.

 

Stille vuurwerkshow

 

Een nieuw onderdeel dit jaar is een stille vuurwerkshow in de oudejaarsnacht die wordt vertoond bij zorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde. Nu het vuurwerkverbod van kracht is, is dit stille alternatief bedacht om de hulpverleners in de zorg en inwoners van het centrum een prachtig lichtspektakel aan te bieden.

Met ondersteuning van het Cultuur- en Erfgoedpact wordt deze lichtshow gestreamd, zodat alle inwoners van de Achterhoek op oudjaarsavond in hun huiskamer kunnen genieten van dit prachtige spektakel.

 

Stralende lichtbrug

In een tijd waarin fysieke verbindingen en ontmoetingen letterlijk worden beperkt, slaat het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek een stralende lichtbrug tussen de inwoners van de Achterhoek. In de komende jaren kunnen steeds meer locaties aanhaken bij het project en kan het Oosterlicht zich blijvend uitbreiden.

Wethouder Jan van Halteren van de gemeente Montferland: “In donkere tijden zoals wij die nu door de coronapandemie doormaken en het tijdstip van het jaar is het goed om ook letterlijk lichtpuntjes te zien en ons zo met elkaar zo verbonden kunnen voelen.” 

 

(foto: Frank Bosvelt)