nieuws

Gladys, Ella, Barbra, Adele... Karin! lees meer

60
DRU Industriepark wint prestigieuze NRP Gulden Feniks 2021
10.02.2022

Op 10 februari reikte rijksbouwmeester Francesco Veenstra tijdens het NRP Congres in de Caballero Fabriek in Den Haag de NRP Gulden Feniks 2021 uit aan bestuurslid Jan Garretsen van het DRU Industriepark.

Het DRU Industriepark was één van de 54 inzendingen die deelnamen aan de prestigieuze Nederlandse architectuurprijs NRP Gulden Feniks. In juli 2021 werd bekend dat de jury het DRU Industriepark nomineerde in de categorie gebiedstransformatie.

Nominaties

De NRP Gulden Feniks verwijst naar de mythe van de feniks die uit haar as verrijst en is daarmee dé prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten in Nederland. De jury maakte een selectie uit alle inzendingen, waarna zij de geselecteerde projecten gedurende twee dagen bezocht. Tijdens de bezoeken werd ook uitvoerig met de inzenders gesproken. Na een gedegen discussie nomineerde de jury acht projecten, waaronder het DRU Industriepark.

Juryrapport

DRU Industriepark ontving de prijs in de categorie gebiedstransformatie. De jury was zeer onder de indruk van dit project “….vanwege de toepassing van de adaptieve gebiedsontwikkelstrategie. Hierbij is er tijd genomen om te doen wat kan en nog even niet te doen wat niet kan en op deze manier open te staan voor nieuwe kansen die zich aandienen.”

“Dit is een fantastische opsteker voor iedereen die de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het DRU Industriepark. Er is hier jaren lang met visie, lef en volharding gewerkt aan de ontwikkeling van een unieke plek. Dat deze inspanningen nu ook landelijke erkenning krijgen, is iets waar we als Achterhoek ontzettend trots op mogen zijn” aldus Juliëtte Hofman, directeur.

Klik hier om het hele juryrapport te lezen. 

Gebiedstransformatie

Het DRU Industriepark schreef zich in 2021 in voor de prijs, op basis van de gebiedstransformatie die het park gedurende de afgelopen 25 jaar heeft doorgemaakt. Sinds de jaren ’90 maakte de gemeente Oude IJsselstreek zich hard voor de herbestemming van de toenmalige DRU fabriek en het behoud van dit industrieel erfgoed. Sindsdien hebben vele duizenden betrokkenen vanuit diverse invalshoeken zich ingezet voor de doorontwikkeling van dit complex tot wat het vandaag de dag is: een broedplaats voor cultuur en innovatie in de Achterhoek én een landelijk voorbeeld van succesvol herbestemd industrieel erfgoed.

Toekomst DRU Industriepark

De ontwikkelingen staan echter niet stil. De gemeente Oude IJsselstreek en stichting DRU Industriepark werken intensief samen aan de verdere doorontwikkeling van het complex en onderzoeken daartoe samen onder andere de mogelijkheden voor het revitaliseren van de SSP hal tot evenementenhal, het realiseren van een overnachtingsplekken en een museale functie. “Ik ben hartstikke trots dat de Gulden Feniks in Oude IJsselstreek terecht komt. Deze prijs is een mooie waardering van hoe het DRU Industriepark uit z'n as verrezen is tot de bruisende smeltkroes die het park nu is. En het voelt daarnaast als grote steun om vol enthousiasme het DRU Industriepark door te ontwikkelen”, aldus Janine Kock, wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek.

Jury NRP Gulden Feniks

De jury van de NRP Gulden Feniks bestaat uit Geurt van Randeraat, voorzitter (SITE urban development), Harry Abels (Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (Architectuurcentrale Thijs Asselbergs en hoogleraar TU Delft), Bess Blomjous (Studio BESS), Jack Hock (Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (Fabuleux Destin), Jaap Wiedenhoff (ABT Ingenieursbureau) en Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus).