nieuws

An offer you can't refuse lees meer

60
Staatssecretaris opent Urban Oases op DRU Industriepark
16.01.2023

Maandagmiddag 16 januari vond de feestelijke ingebruikname plaats van de Urban Oases. In aanwezigheid van twee burgemeesters en een groep
genodigden, verrichtte Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de openingshandeling. 

Daarmee werd de Urban Oases aangezet en kan deze zijn speciale taak gaan vervullen. Achterhoeker én bedenker Nico Wissing en Delftse topwetenschapper Bob Ursem gaven tekst en uitleg over het concept en de bijzondere werking van deze innovatie.

Wat is de Urban Oases?

De Urban Oases is ontwikkeld om de niet-te-stuiten oprukkende stad leefbaar te houden. Het vormt letterlijk een welkome groene, gezonde en sociale oase. Een plek die leeft, en die een groene long is die de omstandigheden verbetert van de passanten. Ook wordt het een ontmoetingsplek voor stadsbewoners door de uitnodigende banken.
De Urban Oasis is meer dan een fijne plek met bijzondere kwaliteiten. Hier ontmoeten hightech en levend groen elkaar. Er wordt actief bijdragen aan meer biodiversiteit door de keuze van de planten. Een speciale fijnstofmagneet zuivert de lucht op de kleinste fijnstofdeeltjes (PM2,5 en kleiner) met een capaciteit van 40.000 tot 100.000 m 3 per uur. En het ingebouwde systeem maakt van regenwater, drinkwater. De speciale solarpanels, wekken de elektriciteit op waarmee de passant zijn/haar mobiel kan opladen. Het mineraal olivijn bindt de aanwezige CO2 uit de lucht en legt dit vast. De sedumplanten zorgen ervoor dat ook regenwater beter wordt vastgehouden en de bloemen van de sedum helpen de insecten aan nectar etc. En dat alles op een compacte plek, circa 25 x 25 m1.

Wetenschap versus bedrijfsleven

De Urban Oasis is ontwikkeld door een gelegenheidsconsortium van innovatieve Achterhoekse bedrijven. Het wetenschappelijk principe is van de hand van Bob Ursem, TU Delft. De ontwikkeling van het prototype is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en is nu klaar om de markt te veroveren. En het is ook geen moment te vroeg. Immers de luchtkwaliteit staat ook in Nederland steeds verder onder druk.