nieuws

Monsterlijk lekker ijs lees meer

60
Lezing Aggie Daniëls
08.05.2024

Op donderdagavond 16 mei verzorgt Aggie Daniëls een lezing over de joodse gemeenschap van Terborg/Silvolde en Gendringen/Ulft in bibliotheek Achterhoekse Poort in het Portiersgebouw.

In Terborg bestond al in de Middeleeuwen een kleine joodse gemeente (kille), in Gendringen vanaf 1618. Eeuwenlang woonden de joden hier, zoals de families Berendsen, Franken, Levy, Spier, Straus, De Winter. Ze waren manufacturier, slager of veehandelaar, kleermaker. Ze werkten hard en stonden goed bekend. Ze zaten bij de kegelclub, zongen in een koor en de kinderen zaten op voetbal of gymnastiek. Toen de oorlog kwam, werd hen alles afgenomen en ze moesten een gele ster op. Veel joden uit de voormalige gemeenten Wisch en Gendringen werden vermoord en ook veel familieleden.

De weinigen die terugkwamen, werden niet met open armen ontvangen. Hun huizen waren bezet en hun spullen verdwenen, hun weiland was van iemand anders. Hun verhalen wilde men niet horen. En dat was precies de reden dat Aggie Daniëls hen wilde beschrijven. Ze vond 60 nazaten over de hele wereld die verhalen en foto’s met haar deelden. Daniëls’ onderzoek leverde aangrijpende verhalen op met alle facetten van de Holocaust, razzia, onderduik, het briefje uit de trein, verraad, overval en bijzondere overlevingsverhalen. Ze schreef er een interessant en prachtig geïllustreerd boek over en geeft daarmee de joodse families die hier woonden een gezicht. Tijdens de lezing vertelt Daniëls erover en laat afbeeldingen zien.

Niet-leden betalen vijf euro. Aanmelden kan via de site van de bieb.