nieuws

Gladys, Ella, Barbra, Adele... Karin! lees meer

60
Zaterdag 28.09
Zaterdag 28.09
tickets €11 00
tickets €11 00

Bespiegelingen over de Achterhoek

Documentaire
Zaal open: 13:45
Rabobankzaal
Aanvang: 14:00
Genre: Special

Eind februari 2023 ging de documentaire 'Bespiegelingen over de Achterhoek’ in première. Vier avonden uitverkocht! Meer dan duizend bezoekers hebben we mogen verwelkomen. Het begon bij de maker van tientallen klankbeelden en films, Fons Rouwhorst uit Vorden.
‘Wat zou het mooi zijn’ om een documentaire te maken over de Achterhoek,’ dacht hij. ‘Want waar vind je zoveel landschapselementen, een prachtig en gaaf bewaarde historie met een mooi verhaal. Een Achterhoek met een boeiend verleden. Met een natuur waar de kievit en de ree zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt de Achterhoek tot leven en ga je streek nog meer waarderen, ’dacht Fons.
In 2019 begon hij te schrijven aan het script voor de documentaire. Tussen eind 2019 en eind 2022 werden de opnames gemaakt en de beelden gemonteerd. Muzikanten uit de Achterhoek werden gezochten muziek keuzes bepaald. Altijd in het bijzijn van zijn vrouw Ineke Heinen die een groot aandeel heeft gehad in de regie en de eindmontage. Wanneer je door de lens van de camera kijkt zie je pas hoe mooi de Achterhoek werkelijk is. Daar hoort een verhaal bij! Een verhaal van het verleden, heden en toe komst van de Achterhoek.                            
We kijken in de spiegel terug naar hoe het begon, naar de elementen die de Achterhoek typeren en vooruit naar de mogelijke veranderingen. Vandaar de titel van de documentaire: ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’. In 2 keer 45 minuten wordt op een afwisselende manier de Achterhoek neergezet. Met veel aandacht voor landschap, de flora en fauna en afgewisseld met interviews met veel mensen, die vertellen over hun belevingen en gedachten.
Fantastische medewerking van zovelen heeft er voor gezorgd dat jullie nu het eind resultaat kunnen bekijken. Door het op deze wijze vast te leggen hopen we dat de kijker nog meer waardering krijgt voor de kwetsbare schoonheid van de natuur in de Achterhoek.

De documentaire duurt ongeveer 90 minuten met tussendoor een korte pauze waarin een kop koffie of thee wordt aangeboden door het DRU Filmhuis.

Mocht 28 september 2024 niet passen in de agenda, dan is er ook nog een editie op 16 maart 2025.

KOOP TICKETS

Bekijk ook