nieuws

Gladys, Ella, Barbra, Adele... Karin! lees meer

60
Zondag 09.02 2020
Zondag 09.02 2020
toegang gratis
toegang gratis

Het verdriet van de Achterhoek

Première
Zaal open: 14:00
Portiersgebouw
Aanvang: 14:30

17,4 miljoen mensen wonen er inmiddels in Nederland: een record. Maar dat die groei niet overal opgaat zien we in de onconventionele en observerende première van documentaire Het verdriet van de Achterhoek.

In de randen van Nederland geen bevolkingsgroei maar krimp: en dat gaat gepaard met ingrijpende veranderingen en loslaten. In de Achterhoek waar het woord krimp taboe is onderzoeken filmmakers Sabine Eijkholt en Marieke Spee wat de huidige veranderingen in de Achterhoek betekenen voor mensen en gemeenschappen die langzaam maar zeker hun woongebied zien veranderen.
In gebieden waar bevolkingsafname een feit is blijkt vaak dat de overheid niet graag praat over krimp en de gevolgen ervan. Liever praat men over mogelijkheden en kansen en dat verwacht men eigenlijk ook van de bewoners. De gevoelens die loskomen wanneer je leefomgeving grote veranderingen ondergaat worden niet veel besproken, ook voor bewoners is het een lastig onderwerp om over te praten. 
In de documentaire Het verdriet van de Achterhoek proberen makers Sabine Eijkholt en Marieke Spee een stem te geven aan de emoties en onzekerheid die deze veranderingen met zich meebrengen. Een proces van loslaten, rouwen en doorgaan. 

In de film volgen makers Sabine Eijkholt en Marieke Spee boer Michel Schoneveld uit Laren die na een burn-out stopt met zijn varkensboerderij en de parochieleden van de kerk in Baak die vechten voor het voortbestaan van hun kerk. Beide gaan op hun eigen manier om met de veranderingen die in hun levens plaatsvinden.

14.00 uur: Inloop
14.30 uur: Start film met introductie door de makers
15.45 uur: Vraag- en antwoordgesprek met de makers
16.00 uur: Borrel 

Deze première wordt mede ondersteund door het Cultuur- en Erfgoed Pact Achterhoek.

Bekijk ook