nieuws

Geniet van de Gouden Jaren: Filmklassieker 'Les uns et les autres' met Franse Lunch lees meer

60

Bouwvisie

Ketelhuis: Nul op de meter in industrieel erfgoed

Ook industrieel erfgoed kan worden verduurzaamd. Een mooi voorbeeld daarvan is te vinden in het Ketelhuis op het DRU Industriepark. Frank Postma van Bouwvisie is één van de leden van de Vereniging van Eigenaren van dit rijksmonument.

Nul op de meter

In het Ketelhuis heeft vroeger de verwarming van de DRU gestaan. Het gebouw is helemaal opgeknapt. “We wilden een plek creëren waar we gezond, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen functioneren”, vertelt Postma. “Het doel is nul-op-de-meter en om dat te bereiken moesten we extreem goed isoleren. Op het dak liggen dan ook zonnepanelen. Omdat deze op een industrieel erfgoed geplaatst zijn, hebben we die zo goed mogelijk geïntegreerd om te voorkomen dat het een ‘legpuzzel’ zou worden.”

Isolatie

De isolatie van een industrieel erfgoed was een uitdaging. Postma: “Er zijn twee manieren waarop je dat kunt doen. De ene is direct achter de buitengevel met een soort voorzetwand. Of je gaat een soort soort tweede huid creëren, waarbij je aan de binnenzijde een nieuwe wand neerzet. Dit noemen wij een doos-in-doos-constructie.”
Postma koos voor de laatste optie, omdat op die manier de authentieke buitengevel in het zicht blijft. “Het monumentale karakter blijf je zien. Die nieuwe binnenwand kun je aan alle nieuwbouweisen laten voldoen en dus heel goed isoleren zoals je dat zelf wilt. Bij de aanleg van de ‘tweede huid’ is goed nagedacht over zichtlijnen, zodat waar je je ook in het gebouw bevindt, je altijd op twee plekken naar buiten kunt kijken en er voldoende daglicht binnenkomt.”

Trots

Het Ketelhuis is één van de parels van het DRU Industriepark. “We zijn echt trots op het gebouw,” stelt Postma. “Het monumentale karakter is intact gebleven.”

Bouwvisie

Bouwvisie BV is onderdeel van de Bouwvisie Holding BV. Frank Postma is in 2003 voor zichzelf begonnen, na meer dan 15 jaar ervaring in de bouwsector. Het bedrijf is uitgegroeid tot een compleet ingenieurs- en adviesbureau op praktische leest geschoold. De werkgebieden hebben betrekking op alles wat met het bouwbesluit, bouwfysica, duurzaamheid en installatie advies te maken heeft.

Bouwvisie is te vinden aan de Hutteweg 28b op het DRU Industriepark. 

www.bouwvisie-advies.nl