nieuws

De beste dingen in het leven beginnen met een droom lees meer

60

Enerlodge

Optimaal wooncomfort vanuit fysieke en mentale beleving in ‘slakkenhuis’

Prototype van Enerlodge op DRU Industriepark

Een volledig verplaatsbaar huis, dat gebouwd is met louter ecologische materialen en energetische vormen, dat is ‘Enerlodge’. Het is een project van de Achterhoekse pioniers Hans van de Hurk, Jan Freriks en Feico van Soest van de Stichting De Oorsprong. Op het DRU Industriepark komt in de loop van dit jaar een prototype te staan, waarin daadwerkelijk mensen kunnen overnachten.

Achter het Frank Daamengebouw, naast de innovatieve Urban Oases die daar momenteel verrijst, wordt de bijzondere woning neergezet. Meteen in het oog springend zijn de ronde vormen. “Dat klopt, je zult nergens hoeken tegenkomen”, bevestigt architect Jan Freriks, terwijl hij een schaalmodel toont. “Bij het ontwerpen zijn we uitgegaan van de vormen van de natuur, je ziet in de Enerlodge huizen duidelijk de geometrische vorm van een slakkenhuis terug.”
Daarvoor is heel bewust gekozen. “Wat je hiermee creëert, is een constante flow. Nergens wordt het onrustig”, legt Hans van de Hurk uit. “De Enerlodge is een woning die ons weer in verbinding brengt met moeder aarde.”

Energiestromen

De Silvoldenaar verdiept zich al vele jaren in energetisch onderzoek. Dit heeft niet zozeer te maken met het energielabel van de wasmachine, maar des te meer met energiestromen in woningen en in de natuur. Volgens Van den Hurk wordt wonen in de Enerlodge huizen door de bouwvorm een heel stuk prettiger. “We zien in onze samenleving dat we veel ongemak tegenkomen, zoals depressies en chronische ziekten. Dat komt in vele gevallen door het niet verbonden zijn met onze natuurlijke bronnen. Daarom hebben we bij de bouw van de Enerlodge scherp gelet op de fijnstoffelijke afstemming, waar de natuur ook zijn verbindingen legt door vormen en materialen die hier zijn te vinden. Je zult merken dat je je zowel mentaal als fysiek heel veilig en prettig zult voelen.”

Wie denkt dat het gaat om een primitieve houten hut gaat, komt bedrogen uit. Freriks: “Alle comfort en moderne toepassingen zijn erin verwerkt. Zonnepanelen bijvoorbeeld, maar dan niet op het dak, maar als veranda aan de zijkant van de woning. Er zit een woonkamer in, een keuken, een badkamer en een slaapkamer. In principe bedoeld voor bewoning door twee personen, maar de woningen zijn uit te breiden. En overal - zowel bij gebruik van materialen als bij de indeling van het huis - staat de gedachte centraal: hoe kunnen we de vitaliteit van de natuur optimaal gebruiken?”

Geen Fred Flintstone huis

Feico van Soest vult aan: “Het wordt echt een modern huis, van natuurlijke materialen en van alle hedendaagse gemakken voorzien. Dus zeker geen ‘Fred Flintstone huis’. Hij is qua energie zelfvoorzienend middels de zonnepanelen, opgewekte energie wordt opgeslagen of gekoppeld aan een elektrische voertuig. We gebruiken infrarood verwarming en afvalwater en regenwater worden hergebruikt. Toegang van het huis is zonder sleutels, via NFC of Bluetooth, we gebruiken stralingsarme WiFi en in de nacht wordt bijna de hele woning afgeschakeld van de wisselstroom, voor de goede nachtrust.”


Invalshoek

Juliëtte Hofman, directeur van DRU Industriepark, is enthousiast over het project. “De Enerlodge is een mooi voorbeeld van een initiatief waarbij een regulier proces vanuit een totaal andere invalshoek wordt benaderd: het bereiken van optimaal wooncomfort vanuit fysieke en mentale beleving in plaats van vanuit cijfers en berekeningen. Het is een prachtig experiment dat bijzonder goed past binnen het innovatief en onderzoekend karakter van het DRU Industriepark.”

Het mooie is dat mensen daadwerkelijk een aantal dagen kunnen wonen in de Enerlodge. “We werken samen met Wonion en CIVON Innovatiecentrum”, zegt Van den Hurk. “Het zou mooi zijn als een aantal studenten in de woning verblijft en de ervaringen terugkoppelt. Wellicht komen zij met nieuwe aanvullende ideeën. Iedereen die belangstelling heeft, kan zich melden.”

www.enerlodge.nl