Smarthub Incubator Industry (SHII)

Krachten bundelen voor nieuwe startups in de slimme maakindustrie

Gelegen aan de doorgaande Frank Daamenstraat is het Frank Daamengebouw een van de meest in het oog springende gebouwen op het DRU Industriepark. De gemeente Oude IJsselstreek kocht in 2018 het pand, dat in 1962 als nieuw kantoor van de DRU werd gebouwd en dat is vernoemd naar de directeur die van 1959 tot 1971 de DRU naar grote voorspoed leidde.
Een van de huurders is sinds vorig jaar SmartHub Incubator Industry (SHII). Wat gebeurt er precies binnen de muren van het Frank Daamengebouw? Iginio Voorhorst en Gerben Peet geven antwoord op die vraag.

Broedplaats

“Ik snap dat niet iedereen een beeld heeft bij de naam SmartHub Incubator Industry”, lacht Iginio Voorhorst, die voorzitter is, maar zichzelf vooral aanjager noemt. “Wij noemen ons een broedplaats voor beginnende bedrijven en jonge, startende ondernemers die bezig zijn met innovatie en Smart Industry. Incubator betekent letterlijk broedmachine. Een SmartHub is een samenkomst van partijen. En daarbij richten wij ons hier in Ulft specifiek op de slimme maakindustrie.”
Gerben Peet is blij met de locatie op het voormalige DRU-terrein. “Op de plek die zo’n succesvolle historie kent op het gebied van maakindustrie houden wij ons nu bezig met innovatieve maakindustrie.”

SHII is ontstaan vanuit Achterhoekse industriekringen, onderwijs en overheid, met als doel innovatie een boost te geven. Op het DRU Industriepark huisvest de ‘incubator’, die startende ondernemers praktisch helpt. Gerben Peet, secretaris en incubator manager: ”Startende ondernemers komen met een idee om nieuw product te maken of een bedrijf te starten. Bij ons vindt kruisbestuiving plaats met gevestigde bedrijven en partners. Aangesloten ondernemingen zijn als (voucher)partner nauw betrokken bij het maandelijkse pitch evenement en zijn direct betrokken bij nieuwe innovatieve startups. In 2020 hebben al meerdere pitchavonden plaatsgevonden en inmiddels worden starters al actief begeleid.”

Bruisend

Hoewel SHII pas in 2020 het levenslicht zag en dus een jonge onderneming is (die bovendien hinder heeft gehad van beperkende mogelijkheden vanwege de Covid-19-maatregelen), zien Voorhorst en Peet al een bruisende dynamiek ontstaan. “Zo’n 15 ondernemers hebben zich al ingeschreven, waarvan de helft op afstand werkt en de helft in het Frank Daamengebouw zetelt”, vertelt Voorhorst.
De locatie biedt startups een werkplek: behalve een kantoor- of bureauomgeving is er een lab waar gebouwd, gesleuteld en geëxperimenteerd kan worden. Peet: “Het gaat veel verder dan het huren van een ruimte. Je maakt deel uit van ons ecosysteem, alle partijen coachen en versterken elkaar. Hoewel ieder aan zijn eigen onderneming werkt, lopen alle startups tegen dezelfde vragen aan en daarbij helpen we elkaar.”
SHII is uniek doordat het starters niet per se financieel helpt, maar een boost geeft door coaching van ervaren ondernemers en specialisten.

Bij starters denk je al snel aan jeugdige ondernemers, maar dat is niet altijd het geval, benadrukt Voorhorst. Hij geeft een voorbeeld. “Je werkt al tientallen jaren bij een bedrijf, maar bent er wel een beetje klaar mee. Ondertussen loop je al een tijdje met een idee voor een nieuw slim product. Maar ja, hoe pak je dat aan: hoe werk je dit uit? Hoe zet je het in de markt? Hoe promoot je het? Stap gerust eens binnen in het Frank Daamengebouw. Drink een kop koffie, we bespreken heel graag en vrijblijvend wat de mogelijkheden die we kunnen bieden.”

De 3 O’s

SHII zoekt verbindingen met partners in de Achterhoek en daaromheen. Samenwerking met de 3 O’s, noemen Peet en Voorhorst dat.
De overheid, die het gebouw ter beschikking stelt. “Ter voorkoming van misverstanden: we betalen gewoon huur. Ik zeg altijd: ‘wat niks kost, is ook niks waard”, zegt Voorhorst.
De tweede ‘O’ is het onderwijs. Zo zijn het Graafschap College, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en hogeschool Saxion al aangehaakt en werkt SHII veel samen met CIVON op het DRU Industriepark. Peet: “Elke school kan aanhaken.”
De laatste ‘O’ staat voor de ondernemers.

Met elkaar wordt hard gewerkt aan de doelstelling: het innovatieklimaat in de Achterhoek en het behoud van mensen en kennis in de regio. Daarnaast kan een onderneming zelf kansrijke ideeën inbrengen. SHII koppelt mensen buiten je eigen organisatie aan deze vraagstukken. “Zo ontstaat er kruisbestuiving die ontwikkelingskracht biedt voor de toekomst!”

www.shii.nl