nieuws

In de schaduw van de Tachtigjarige Oorlog: Het verhaal van Huis Ulft lees meer

60

Urban Oases

Prototype voor innovatief stadspark

Urban Oases op DRU Industriepark

Op het DRU Industriepark is een begin gemaakt met de eerste Urban Oases. Dit is het prototype voor een stadspark waarin innovatieve technologieën de omgeving schoner en duurzamer maken. Dit project verrijst aan de rand van het industriepark, aan de Frank Daamenstraat. De Urban Oases gaat volgens planning in juni open: de hekken gaan dan weg en bezoekers kunnen het stadsparkje vanaf dan bezoeken.

Dit baanbrekende project, dat in Ulft de wereldprimeur kent, heeft als doel op internationaal niveau de leefbaarheid in steden te verbeteren.
Belangstellenden, bedrijven en onderzoeksinstellingen kunnen hier een bezoek brengen en deelnemen.
De keuze voor Ulft - en specifiek het DRU Industriepark - is niet onlogisch. Het project is bedacht door landschapsontwerper Nico Wissing, een echte Achterhoeker. “Het DRU Industriepark is een plek met veel innovatieve bedrijven en daarom een goede plek om deze innovatie te testen. Bovendien wordt samengewerkt met bedrijven en scholen rond het park."
Dit verklaart ook de ligging achter het Frank Daamengebouw, waar innovatie eveneens het toverwoord is. “Een prachtige locatie, in het zicht vanaf de doorgaande weg en aan de rand van het DRU Industriepark”, zegt Wissing.

Groene long

De Urban Oases is een groene long voor de stad vol vernieuwende technologie. Zo zuivert een fijnstofmagneet grote hoeveelheden vervuilde lucht.
Maar er wordt ook regenwater omgezet in drinkwater, stroom opgewekt met zonne-energie en met speciaal gesteente wordt CO2 opgevangen.
Sensoren in het park scannen continu de luchtkwaliteit en verschillende parameters zetten de diverse technologieën in gang.
De bomen, bloemen en planten dragen uiteraard ook bij om de luchtkwaliteit te verbeteren en de vergroening helpt tegelijk om de steeds toenemende opwarming van de stad tegen te gaan.
Door juiste keuzes te maken in de beplanting wordt de biodiversiteit vergroot.
Maar naast alle technologische innovaties wordt het park ook een ontmoetingsplek.

Maakindustrie

Het idee voor de Urban Oases komt van landschapsontwerper Nico Wissing. “Wereldsteden hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de gigantische vervuiling waarmee zij kampen. Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.”
De internationaal bekroonde landschapsvisionair werkt hierbij samen met de Achterhoekse maakindustrie en wetenschappers als de Delftse hoogleraar Bob Ursem, die zich bezighoudt met biomimicry. Hierbij worden processen die in de natuur plaatsvinden vertaald naar voor de mens bruikbare producten en technologie. Dit vormt ook de basis voor de ontwikkeling van de fijnstofmagneet die in de Urban Oases wordt toegepast voor luchtzuivering.

Internationaal

Bij het prototype waar nu een begin mee wordt gemaakt, gaat het om een variant van zo’n 300 vierkante meter. Nico Wissing: “We gaan een jaar experimenteren en roepen bedrijven en wetenschappers op om mee te doen. Uiteindelijk gaan we het ontwerp opschalen.”
De Urban Oases is een modulair systeem dat naar behoefte van de steden kan worden uitgebreid. In een stad kunnen ook meerdere Urban Oases komen. “Met dit concept trekken we internationale belangstelling, van studenten tot stedenbouwkundigen en van universiteiten tot bedrijven. Het is een open systeem, waarbij we iedereen uitnodigen om mee te ontwikkelen en samen kennis op te doen.”

Ook basisschoolleerlingen worden bij de Urban Oases betrokken om hen bewust te maken van hoe de natuur werkt en wat de mens daarmee kan. Wissing: “Een kind dat in de stad opgroeit, weet vaak weinig van de natuur, maar kinderen zijn de volwassenen van straks die keuzes maken over natuur, voedsel en energie.”

Financiering

De provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs – een samenspel tussen gemeenten, overheden en ondernemers– investeren gezamenlijk in de eerste fase van Urban Oases. Er zijn inmiddels ruim twintig Achterhoekse bedrijven bij het project betrokken en diverse opleidings- en kennisinstituten.

www.urbanoases.nl