nieuws

Koffie-to-go en Stoofpotjes Drive-thru lees meer

60
Terugblik op lockdown
06.07.2020

Nu het DRU Industriepark de deuren weer een tijdje heeft geopend - uiteraard met inachtneming met alle RIVM-voorschriften - blikken verschillende partijen terug op de lockdownperiode en bovenal kijken ze vooruit naar de komende maanden.

“Er is tijdens de lockdown maanden met ons voltallige team stevig opgeruimd en geklust. Er zijn nieuwe concepten uitgewerkt, nieuwe systemen ontwikkeld, plannen gemaakt voor de heropening en de inrichting van onze gebouwen en terrassen is corona-bestendig gemaakt”, zegt Julliëtte Hofman, directeur van het DRU Industriepark.
Een uitdaging, omdat de veiligheid vanzelfsprekend voorop staat, maar zeker ook de gezelligheid voor bezoekers, personeel en vrijwilligers. 

Schaftlokaal

Ook is op 1 juni het vernieuwde IJslokaal geopend, in een zeecontainer op het terras en met heerlijk schepijs van ijsboerderij De Steenoven uit Hummelo. De waterspeelplaats is weer in gebruik en het Schaftlokaal lanceerde in de tussentijd de nieuwe website.
Daarnaast is hard gewerkt aan de inrichting van het nieuwe DRU Inspiratiepunt, dat op 2 juli opende. In het Loonbureau zijn vanaf die dag de VVV en het bezoekerscentrum van het DRU Industriepark te vinden (zie foto).

Lobby

Ondertussen ging door de lockdown het hele culturele programma op de schop, waarvoor een oplossing gezocht moest worden. Juliëtte Hofman stuurde in die periode samen met collega’s van culturele instellingen in de regio een brandbrief naar de Provincie Gelderland en had nauw contact met de gemeente Oude IJsselstreek. “Een intensieve lobby om de cultuursector overeind te houden”, noemt ze deze inspanningen. “De houding van beide overheden ervaar ik proactief en bereidwillig.”
Nadat premier Rutte aankondigde dat per 1 juni de horeca en culturele instellingen weer open mochten - met beperkingen zoals een maximum van 30 bezoekers per zaal - kon het team van DRU Industriepark snel schakelen. Er werden weer films geprogrammeerd, de bibliotheek, de muziekschool en mbo Rijn & IJssel startten hun activiteiten weer en Harmonie Ulft vond een creatieve oplossing met buitenrepetities. Ook kon een aantal bruiloften doorgang vinden, uiteraard ook hier weer in aangepaste vorm. Denk aan een drive through om het bruidspaar te feliciteren en een extra luxe programma voor de maximaal 30 daggasten. “Voor iedereen was het schakelen. Allerlei creatieve ideeën borrelden op en dat is mooi. Maar al die plannen gingen en gaan telkens eerst langs de meetlat van de wet- en regelgeving zoals die op dat moment geldt”, legt Hofman het dilemma uit.

Zomer- en theaterprogramma

Op 1 juli ging een nieuwe fase in. Het maximale bezoekersaantal werd toen verhoogd naar 100. “Opschakelen dus, voor wat ons zomerprogramma betreft.”

Het nieuwe theaterprogramma is inmiddels ook bekend. "Een hele puzzel om te leggen.”

REGIO8

In het Loonbureau is Regionaal Mediacentrum REGIO8 gevestigd. De streekomroep van de Achterhoek (op de radio bekend van Optimaal FM en ook actief op televisie en op online kanalen) is flink getroffen door de coronacrisis, vertelt directeur Peter Berendsen. “We hebben te maken met 60 procent terugloop van advertentie-inkomsten. Gelukkig hebben de landelijke, provinciale en lokale overheid toegezegd dat ze de streekomroepen te hulp willen schieten; het is afwachten hoe dit eruit gaat zien.”
Ondertussen waren de afgelopen maanden journalistiek gezien interessant. “Wij vervullen een publieke taak en hebben gewoon al die tijd doorgewerkt, al was het met de helft van de organisatie vanuit huis. Natuurlijk met veel items over de coronacrisis, maar ook ander nieuws”, zegt Berendsen. “Samen met mediapartner Omroep Gelderland hebben we de schouders eronder gezet en niet voor niks: het bereik van de online berichtgeving is omhoog geschoten.”
Beide omroepen gaan in de toekomst nog nauwer samenwerken. “Op 1 september wordt de redactie van REGIO8 versterkt met een community manager, met als doel nog meer de verdieping te zoeken.”

Wonion

Ten tijde dat Nederland in een intelligente lockdown, ging ook wooncorporatie Wonion, dat gevestigd is in het Beltmancomplex op het DRU Industriepark, in een intelligente lockdown. Het kantoor werd gesloten voor bezoek en de medewerkers zorgden vanuit hun eigen woning dat de meeste werkzaamheden door konden gaan. “Alleen in de eerste weken van de coronacrisis waren er tijdelijk geen woningmutaties mogelijk en werden niet noodzakelijke reparaties uitgesteld. Samen met onze samenwerkende partijen is er hard gewerkt om deze werkzaamheden weer zo snel mogelijk op te pakken. En dit is gelukt, natuurlijk met inachtneming van de maatregelen van het RIVM”, vertelt directeur bestuurder Gerrolt Ooijman. “Zo kunnen onze huurders ook in deze bijzondere tijd zo normaal mogelijk huren en blijven zoveel mogelijk vakmensen aan het werk.”

Naoberschap

Wonion zocht juist in deze bijzondere tijd regelmatig contact met de huurders. Ooijman: “Want juist in een moeilijke periode is het belangrijk om naar elkaar om te kijken. We belden daarom een aantal van onze oudere huurders om te vragen hoe het met hen gaat. Het is fijn om te merken dat Naoberschap echt werkt in onze Achterhoek.”
Nu de maatregelen versoepeld worden, betekent niet dat alles weer als vanouds gaat bij Wonion. “Het coronavirus blijft ook de komende tijd van grote invloed op onze maatschappij, het vraagt aanpassingsvermogen van ons allemaal. Dit betekent dat wij onze aanpak in sommige situaties aanpassen, om onze huurders een comfortabele woning te kunnen blijven bieden. Onze medewerkers verrichten de meeste werkzaamheden nog vanuit huis en alleen op afspraak is ons kantoor geopend voor bezoek.”