nieuws

Van alles te beleven met gevarieerd najaarsprogramma lees meer

60
Aanvang: 13:15
Rabobankzaal - vrije zit
Genre: Reguliere film, Lezing

Aan de hand van de film Shoplifters gaat psycholoog Joop Roelofs in op ‘Familiebanden!'

; een belangrijk thema waar we allemaal bijna dagelijks mee te maken hebben.

INLEIDING THEMA:
In de filmlezing en met de film gaan we in op het grote belang van goede familiebanden, waarbij familieleden elkaar steunen, stimuleren en het beste bij elkaar naar boven halen. Toch is dit vaak een te ideaal plaatje omdat de praktijk ons helaas leert dat er bij een aantal families hier geen sprake van is. Door bijvoorbeeld onenigheid over geldzaken en verschillen in visies. Of door het ontbreken van onderlinge acceptatie en respect. Of door het voortbestaan van jarenlange (niet) uitgesproken of uitgewerkte irritaties en conflicten, waar familieleden vanwege trots of gekwetstheid maar niet overheen willen of kunnen stappen.

Tussen families en familieleden kun je vaak grote emotionele en sociale verschillen constateren, ook in de wijze waarop zij elkaar zien. Waardoor familieleden als ‘blokken aan het been’ of juist als ‘rotsen in de branding’ beschouwd worden.
Maar hoe je het ook wendt of keert, familieleden blijven vanwege hun gezamenlijke afkomst en geschiedenis toch levenslang met elkaar verbonden. Dit in tegenstelling tot vrienden, voor wie jij in je leven zelf kunt kiezen en van wie je ook zelf afscheid kunt nemen.

En hoewel in veel families de onderlinge bloedband als erg belangrijk wordt gezien, blijkt het in de praktijk dat deze band helaas geen enkele garantie biedt voor een goede verstandhouding. Voor een goede relatie zijn dus vaak andere factoren meer bepalend dan alleen de genetische band.

In de film Shoplifters zien we in hoeverre de hoofdpersonen hun familiebanden als positief ervaren.

INLEIDING FILM:

De film Shoplifters (2018) vertelt het verhaal van Osamu en zijn zoon Shota, die regelmatig uit winkels stelen. Op een dag komen zij de jonge Yuri tegen, die in het gure weer buiten moet zien te overleven. Osamu's vrouw Nobuyo aarzelt aanvankelijk om het meisje in hun midden op te nemen, maar stemt uiteindelijk toe. Ondanks dat het gezin het financieel niet breed heeft en zich daarom richt op winkeldiefstallen, lijken ze samen een gelukkig leven te leiden. Dit verandert wanneer een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt.

Land: Japan

Regie: Hirokazu Koreeda

Acteurs: Lily Franky, Sakura Ando, Miyu Sasak, Kirin Kiki
Genre: Drama

Lengte: 121 min.

Leeftijd: 12

Jaar: 2018
Met dit mooie en ontroerende meesterwerk laat de Japanse regisseur Hirokazu Koreeda net als in zijn vorige films zien, dat hij als geen ander in staat is om complexe menselijke contacten tussen familieleden op een subtiele en indringende wijze op film vast te leggen.
Zijn motivatie voor het maken van dergelijke films komt voort uit ervaringen uit zijn eigen leven en uit observaties van sociale situaties in de samenleving. Hierbij schuwt hij niet om zware thema’s met de nodige relativering en humor aan bod te laten komen.
Film en filmlezing inclusief pauzeconsumptie €13,50.
In combinatie met de tweede filmlezing Leave no Trace van 8 maart, betaal je slechts € 24,00.

De film kan ook zonder inleiding en nabeschouwing bezocht worden. Klik hier voor meer informatie. 


KOOP TICKETS