Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

TAALKEUZE: NL | DE | EN

De Parkdichter no. 93

DE PARKDICHTER

De Parkdichter is een rubriek onder redactie van dichter Hans Mellendijk die op onverwachtse momenten een poëtisch commentaar zal posten dat betrekking heeft op een activiteit op het DRU Industriepark.

 

Bijdrage 93

 

Cadans in ICER innovatiecentrum

 

In het ICER Innovatiecentrum is de komende maanden de tentoonstelling Cadans van beeldend kunstenaar Teeyoo en tekstschrijver /dichter Arie Grevers te zien. Beiden tonen een selectie uit hun meest recente werk.

 

Teeyoo wiens schilderijen doorgaans figuratief van karakter zijn, lijkt in zijn jongste werk gegrepen door het abstracte. Hij brengt complexe vorm- en kleurconstructies op het doek met verfroller en papieren sjablonen van eenvoudige geometrische vormen zoals driehoek, cirkel, rechthoek en vierkant.  Soms zet hij de vormen op het doek met mathematische precisie die hij tevoren heeft vastgelegd, dan weer laat hij zich leiden door zijn intuïtie. Beide werkwijzen complementeren elkaar. De bijna mechanische cadans, zo kenmerkend voor seriematig drukwerk, staat naast het aarzelend aftasten en zoeken naar het ritme in het uiteindelijke beeld. Slechts af en toe hanteert de kunstenaar de kwast om kleuraccenten aan te brengen. De toeschouwer ziet hoe de kunstenaar het beeld ‘in beweging’ heeft gezet. Teeyoo heeft zijn schilderijen de titel Basic exercizes meegegeven.

Grevers heeft enkele korte gedichten geschreven bij de ritmische abstracten van Teeyoo. De meest opvallende tekst is echter een lang deel uit een episch dichtwerk onder de titel Slecht Wegdek waaraan de tekstschrijver al enige tijd werkt. Teeyoo heeft er een passend schilderij bij gezocht, dat ouder is dan zijn Basic exercizes.

Het is niet de eerste keer dat kunstenaar en tekstmaker zich gezamenlijk presenteren. Al vanaf midden jaren negentig van de vorige eeuw werken ze op gezette tijden samen aan uiteenlopende projecten. Zo hebben ze een 10-delige fraaie bibliofiele reeks getiteld ‘Dichter bij het Beeld’ uitgegeven. Elk deel met drie gedichten bij een originele grafiek. Verder traden ze op – veelal tijdens vernissages van gezamenlijke exposities –  met klank- en tekstperformances.

Informatie over KC-BREEKijzer op is te vinden op www.kc-breekijzer.nl. en www.facebook.com/kcbreekijzer .

 

Waar:        In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.

Wanneer:  op de reguliere openingstijden van 18 september t/m 9 november 2018 | maandag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur.

Entree:     gratis, aanmelden bij de balie.

 

Van Arie Grevers het volgende oudere nooit eerder gepubliceerde gedicht:

Er was een dampend paard.

Er was een vlekkerig overhemd.

Er was een manchester broek.

Er was koude thee in aluminium.

En jij, jij staat daar weer

te wachten tot dode oom en

passant een muis plattrapt.