Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

Van smelten en gieten
naar ijzersterk genieten

TAALKEUZE: NL | DE | EN

DRU Industriepark is ERIH Ankerpunt

Het DRU Industriepark in Ulft is vrijdag 10 juni officieel als ankerpunt toegevoegd aan de Europese Industriële Erfgoedroute (ERIH, European Route of Industrial Heritage). Wethouder Peter van de Wardt van de gemeente Oude IJsselstreek onthulde in het bijzijn van genodigden uit Duitsland en Nederland, het bord ‘ERIH Ankerpunt’. Het bord is bevestigd aan de wand van de Afbramerij, Hutteweg 32 op het DRU Industriepark, waarin het Innovatiecentrum ICER is gevestigd.

In zijn toespraak tijdens de bijeenkomst vooraf in de Giethal van ICER feliciteerde dhr. Van de Wardt alle betrokkenen bij het DRU Industriepark met deze toekenning. Hij maakte gewag van het vele werk dat door vrijwilligers is verzet, maar ook door de betreffende ambtenaren van de gemeente om deze Europese kwalificatie voor het Industriepark te verwerven. Speciaal noemde hij de vorige wethouder, John Haverdil, in het publiek aanwezig.

Van de partners in ICER leverde de voorzitter van het Nederlands IJzermuseum, Peter van Toor, een van de pioniers achter de opname in de ERIH-route, een bijdrage. Hij noemde de toekenning een mijlpaal en een erkenning van de Europese dimensie van de ijzerhistorie in deze regio en van de betekenis van het DRU Industriepark. Maar hij zag er ook een opdracht in tot verdere ontwikkeling. Drs Hildebrand de Boer van de Stichting Industriecultuur Nederland en vertegenwoordiger van ERIH Nederland refereerde in zijn Duits/Nederlandstalige speech aan de lange periode die vooraf ging en plaatste het DRU Industriepark in het grote netwerk van het Europees industrieel erfgoed. Hij gaf aan hoe de aanwezigheid van ICER als bezoekerscentrum, waar de industriecultuur beleefd kan worden, de doorslag gaf bij het toekennen van de kwalificatie Ankerpunt.

De Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) is een reusachtig netwerk van industriemonumenten. De ruggengraat van de hoofdroute vormen de zogenaamde ankerpunten; de belangrijkste en voor toeristen aantrekkelijke standplaatsen van de Europese industriële geschiedenis. Het nieuwe ankerpunt maakt deel uit van de Europese themaroute ijzer en staal en is hiermee één van de 1.315 locaties in 45 Europese landen. Een specifieke route is in Oost-Nederland en het aangrenzende Duitsland in ontwikkeling, de ERIH Euregioroute. Deze route verbindt het industrieel erfgoed in de Achterhoek, Liemers, Arnhem, Twente, Grafschaft Bentheim, Kreis Steinfurt en en Kreis Borken.

Het DRU Industriepark heeft in die route een opvallende plaats, straks ook als infocentrum van deze ERIH Euregioroute.

Opening Smederij
Na de onthulling van het bord Ankerpunt vond de opening plaats van de Smederij in ICER, waar Kees Nieuwenhuijse, interim-directeur van het Innovatiecentrum, de voorgeschiedenis van deze werkplaats schetste.

Vervolgens werd de Smederij in het ICER Innovatiecentrum officieel geopend door drs Hildebrand de Boer. Met een aantal forse hamerslagen bracht hij een stuk gloeiend ijzer in model.

Foto: Guus Tinnevelt