TAALKEUZE: NL | DE | EN

Historie DRU

De DRU in Ulft staat symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek, die sinds de 18e eeuw furore maakte. Lange tijd was de DRU de belangrijkste werkgever in de regio. Inmiddels is de industriële bedrijvigheid vertrokken. De oude fabrieksgebouwen hebben als industrieel monument bijna allemaal een tweede leven gekregen.

IJzerindustrie

Het Oude IJsselgebied wordt ook wel de bakermat van de Nederlandse gietijzerindustrie genoemd. In de 17e eeuw begon men hier plaatselijk gewonnen ijzererts, het zogenaamde oer, te smelten in kleine hoogovens. Ooit kende de regio met het aangrenzende Duitse Isselgebiet en de zijrivier de Aa, zo’n tien ijzergieterijen. In deze particuliere initiatieven werkten kapitaalkrachtige burgers als investeerders veelal samen met de plaatselijke adel. Zo was bij de oprichting van de ‘Ysermoelen’ bij Huis Ulft in 1754, de graaf van Bergh betrokken als geldschieter en grondeigenaar.

Ulftsche IJserhut

De door een waterrad aangedreven hoogoven/ijzergieterij kwam als Ulftsche IJserhut pas goed tot ontwikkeling nadat Bernard Diepenbrock en zijn neven Theodor en Bernard Reigers als pachters de leiding over het bedrijf hadden gekregen. Zij woonden in het Duitse Bocholt waar ze ook al een ijzergieterij bezaten. In 1811 werden de twee families eigenaar van de fabriek en toen ontstond de naam Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU).

DRU

In de 18e eeuw maakte de fabriek vooral haardplaten, kanonskogels, potten en eenvoudige kachels. In de loop van de 19de en 20ste eeuw werd het assortiment uitgebreid met onder meer badkuipen, emailleerwerk, plaatwerk, machineonderdelen, auto-onderdelen en gashaarden. Rond 1900 werd er een nieuwe fabriek gebouwd, de Oude IJssel werd verlegd en vanaf toen werd er regelmatig uitgebreid. Veel van de gebouwen uit die tijd vormen nu het industrieel erfgoed. Midden jaren zestig van de vorige eeuw werkten er zo’n 1500 mensen en werd er naar 23 landen uitgevoerd.

Herbestemming

De jaren ‘70 en ‘80 waren moeilijke jaren voor het bedrijf: fusies, stoppen met gieten en emailleren, ontslagen, overnames, splitsing. In 1999 vertrok DRU Verwarming uit Ulft; DRU IP&S, de vroegere stamperij, ging naar het nieuwe industrieterrein onder de naam Exerion. Het industrieel erfgoed werd rijksmonument en er werd een grootschalige herbestemming opgezet. Waar de DRU vroeger symbool stond voor de ijzerindustrie, is het tegenwoordig een van de meest geslaagde voorbeelden van hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland.

Nieuwe invulling

In het Portiersgebouw is DRU Cultuurfabriek gevestigd met theaterzaal, bibliotheek, horeca, vergaderruimten en een popzaal. De Badkuipenfabriek huisvest koopwoningen en in het Beltmancomplex, de vroegere emailleerfabriek, zijn huurwoningen gevestigd en zit het kantoor van een woningbouwvereniging, de SSP-HAL is omgetoverd tot een evenementenhal en de Afbramerij biedt plaats aan innovatiecentrum ICER. ICER is een publieksattractie, een broedplaats voor creativiteit en innovatie en tegelijk een etalage voor de moderne industrie, verweven met de beleving van 250 jaar ijzerhistorie. Ook zijn het Nederlands IJzermuseum, het Kunstenaarscollectief Breekijzer en VVV Oude IJsselstreek zijn hier gevestigd.

Badkuipenfabriek

Badkuipenfabriek

In de Badkuipenfabriek heeft eigenaar BOEi 16 woonwerk-lofts gecreëerd. Een groot aantal daarvan is inmiddels bewoond.

Meer
Beltmancomplex – Wonion

Beltmancomplex – Wonion

Het Beltmancomplex werd ook wel de emailleerfabriek genoemd. Wooncorporatie Wonion is er gehuisvest en zij hebben er 15 huurwoningen gerealiseerd.

Meer
Afbramerij – ICER

Afbramerij – ICER

In de Afbramerij werden vroeger de bramen van ruwe gegoten metaalproducten afgewerkt. In 2014 is hier innovatiecentrum ICER geopend.

Meer
Loonbureau – Optimaal FM

Loonbureau – Optimaal FM

Het Loonbureau is in 1902/1903 ontworpen door Gerrit Beltman. In het Loonbureau waren het loonkantoor, de werkplaatsen om te smeden, de leemvormerij, de vormplatenmakerij en de werkplaatsen met de draaibanken gevestigd.

Meer
Ketelhuis

Ketelhuis

Het Ketelhuis en pomphuis werden vanaf 1895 gebouwd en zijn gedeeltelijk ontworpen door Gerrit Beltman.

Meer
Portiersgebouw – DRU Cultuurfabriek

Portiersgebouw – DRU Cultuurfabriek

Het Portiersgebouw is een van de oudste delen van DRU industriepark.

Meer
SSP-HAL

SSP-HAL

De SSP-HAL heeft een nostalgische, industriële uitstraling en een vloeroppervlakte van 5500 (opdeelbare) vierkante meters.

Meer